YÖK Başkanı Prof. D

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) türban ile ilgili kararının hukuki açıdan bağlayıcı olduğunu bildirdi.

Teziç, şunları ifade etti:

''Bu karar, ulusal mahkemelerimizin, Danıştay’ın da, Anayasa Mahkemesi’nin de, Yargıtay’ın da bu konu ile verilmiş kararlarının açık ve tekrar söylüyorum teyididir, doğrulanması anlamına gelir. Karar demokratik mi değil mi? Bu kararın demokratik olup olmadığı konusunda bir tartı şma olmaz. Çünkü İnsan Hakları Sözleşmesi’nde bir ilke vardır: Yapılan kısıtlamalar demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmalı. Eğer İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi, bir hukuki gerçeği saptıyorsa, bunun içinde bu temel ilke saklıdır. Yani o kararın özünde demokratik bir ilke de vardır.'' Bir gazetecinin, TBMM Başkanı Arınç’ın ''siyasi simge anlamına gelmeyecek örtünme biçimini YÖK göstersin'' açıklamasını anımsatması üzerine de Teziç, şöyle konuştu:

''Başın örtülmesi ile ilgili bazı çizimler yapıp, bunları bize göndermenin hiçbir anlamı yok. Sayın Meclis Başkanımız bir hukukçudur. Bunu göndereceği makam bizim adresimiz değildir. Bunu, eğer çok arzu ediyorsa, bu konunun yeni bir değerlendirme yapılması konusunda o kararı veren İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne göndermesi gerekir. Bu konuyu zaten ulusal mahkemelerden ayrıca İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne götürmek de artı k bu iç mekanizmalara güvenilmediğ ini gösteriyor. Refah Partisi davası bunun tipik bir örneğidir. Sayın Meclis Başkanımız da bu aşamada iç hukukumuzdaki, anayasal düzenimizdeki yargı kurumuna YÖK’e bir güvensizlik taşıyorsa, bunun en doğru yolu başörtüsünün bütünü konusunda göndereceği makam orası olmalı.''