YÖK Genel Kurulu'nun Yü

YÖK Genel Kurulu'nun Yüksek Disiplin Kurulu sıfatıyla yaptığı toplantıda, Başbakanlı k Müsteşarı Ömer Dinçer'i intihalden suçlu buldu. Soruşturma sonucunda Ömer Dinçer'in hem öğretim üyeliği mesleğinden çıkarıldı hem de akademik unvanını kaybetti. Yrd. Doç. Dr. Yahya Fidan'a da verilirken,

Ömer Dinçer'in Avukatı Abdurrahman Öz, YÖK'ün kararıyla ilgili olarak ''hukuki haklarını kullanacaklarını'' bildirdi. Dinçer'in, YÖK'ün ''üniversite öğretim mesleğinden çıkarma'' kararı nın iptali istemiyle Ankara İdari Mahkemesi'nde dava açma hakkı bulunduğu belirtildi.

Akademik çevreler, Başbakan Erdoğan'a çok yakın olan Ömer Dinçer'e yönelik bu cezanın, Van Yüzüncü Yıl Üniversite'sine yönelik hükümetin baskılarına YÖK'ün cevabı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor

NE OLMUŞTU YÖK,
Dinçer'e disiplin cezası uygulanmasının yolunu, 'İntihale konu eserin herhangi bir şekilde alınıp satılıyor veya kütüphanelerde bulunuyor veya İnternet ortamında ulaşılabiliyor ve bu suretle yazarlar veya üçüncü kişiler tarafından kullanılıyor olması', yine 'Yazarın veya yazarları n intihale konu teşkil eden eserden başka bir esere alıntı yapması veya yapmaları veya atıfta bulunması veya bulunmaları' ve 'eserin kaynak veya dayanak gösterilerek, hukuki, idari veya bilimsel bir karar alınmış olması veya işlem yapılması' tanımlarıyla sonuna kadar açmıştı.

Dinçer'in, Prof. Dr. Tamer Koçel'in 'İşletme Yöneticiliği' adlı kitabından intihal yaptığı, Cumhuriyet ve Marmara üniversiteleri tarafından tescillenen 'İşletme Yönetimi' kitabı halen, TBMM Kütüphanesi'nde bulunuyor.

Marmara Üniversitesi, suçun işlendiği tarihte kendi öğretim üyesi olan Ömer Dinçer hakkında, Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre bu yüzden yeniden işlem yapacak.

Zaman aşımı sürecini ise kitabın basın tarihi olan 1996'dan değil, intihal suçunun gündeme gelme ve idari işleme kaynak olma tarihi olan 2004'ten başlatıldı.

YÖK Genel Kurulu'nun, 'zamanaşımı' yorumuna ilişkin bu kararı, zamanaşımı nedeniyle disiplin cezası uygulayamayan Marmara ve Cumhuriyet Üniversitelerine 'bilgi ve gereği için' gönderildi..

Başbakan’ın yakın adamı Ömer Dinçer
ÖMER Dinçer Marmara Üniversitesi'nde doçent olarak görevli iken kısa sürede profesörlüğ e yükseldi. Eşzamanlı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye'si, Etiler'de müstakil bir binayı Marmara Üniversitesi'ne verdi. Burada Marmara Üniversitesi Yerel Yönetimler Enstitüsü kuruldu. Başına da profesör olan Ömer Dinçer getirildi. Yerel Yönetimler Enstitüsü yerel yönetim personeline eğitim verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Belediye İktisadi Teşekkülleri'nden sorumlu olan Ömer Dinçer, Erdoğan'ın Başbakan olması yla Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi.

MÜSLÜMAN BIR YAPI
Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in, 1995 yılında Sivas'ta düzenlenen bir sempozyumda, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin başlangıçta ortaya koyduğu bütün temel ilkelerin; laiklik, cumhuriyet ve milliyetçilik gibi birçok temel ilkenin, yerini, daha çok katılımcı, daha ademi merkezi, daha Müslüman bir yapıya devretmesi zorunluluğu olduğu ve artık bunun zamanının geldiği düşüncesini taşıyorum'' sözlerinin ortaya çıkması, müsteşarlığının tartışılmasına yol açtı. Bir dönem askeri kesimin örtülü protestosuna muhatap olan ve istifa etmesi beklenen Ömer Dinçer'e Erdoğan sahip çıktı.

Rektörler bugün Van’a gidiyor
REKTÖRLER Komitesi cephesinde de 'Van' hazı rlığı sürüyor. Rektörler Komitesi'nin geçtiğimiz çarşamba günü yayımladığı sert bildiriyle tutuklamayı eleştirmesinin ardından Van'a gitme kararı alan 50 rektör,bugün yola çıkacak. Aşkın ile saat 15.00'te cezaevinde toplu görüşme yapmak isteyen Rektörler Komitesi, izin için savcılığa başvurdu. Savcının izin vermemesi durumunda, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç başkanlığında temsili bir heyet oluşturulacak ve bu kez heyet için izin istenecek.