YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Rektörler Komitesinin Ankara'daki toplantısı öncesi açıklama yaptı. Erdoğan Teziç türban tartışmasına ilişkin olarak yargı kararlarına bağlı olduklarını söyledi.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Rektörler Komitesinin Ankara'daki toplantısı öncesi açıklama yaptı. Erdoğan Teziç türban tartışmasına ilişkin olarak yargı kararlarına bağlı olduklarını söyledi.
Türban konusunda kararlar ve kanunların belli olduğunu belirten Teziç " Bu konu üniversitelerin konusu değil. Bu konu, hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hem Anayasa Mahkemesi hem de Danıştay'ın içtihatlarıyla, kararlarıyla açıklığa kavuşmuş bir konudur. Yargı kararları, Anayasa Mahkemesi'nin kararları, yürütmeyi de, yasama organını da, Cumhurbaşkanını da bütün kurumları da bağlar" dedi. Teziç bu bağlayıcılık karşısında başka bir çözüm biçimini tartışmanın yeri oladığını söyledi. Teziç "Biz bu kararlarla bağlıyız. Devletin organları da bağlı. Bunlara uymaktan başka çaremiz yok. Çözüm yolları tatmin edici olmasa bile -varsayım olarak söylüyorum- biz, öncelikle mevcut yasal, hukuki, neyse ya da yargı kararlarının oluşturduğu çerçeveye sadık kalmak zorundayız" diye konuştu.

YARGIYA KARŞI HİLE
Teziç, türban konusunda üretilecek çözümlerin yargıya karşı hile olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu kararları aşabilmek için, bu yargı kararlarını etkisiz hale getirebilmek için yapılacak yasal düzenlemeler de ya kanuna karşı hile oluşturur ya da Anayasa'ya karşı hile oluşturur. Bu terimler, benim kendi şahsi terimlerim değil. Hukukta yerleşmiş olan kavramlarla konuşuyorum. O bakımdan bu konu bizim gündememizde yeralmamaktadır, almayacaktır da."

ÖĞRENCİ AFFI KONUSU
Teziç, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Sayın Tayyar Altıkulaç'ın kendisini arayarak öğrenci affıyla ilgili taslağın metnini kuryeyle göndereceğini söylediğini belirtti. Teziç, bu konuda taraf olmayacaklarını Altıkulaç'a söylediğini belirterek "Biz YÖK olarak affa yönelecek bir düzenlemenin içinde olmayı yerinde görmüyoruz. Bunun alınmış sonuçları yüzde 3-4'ü geçmeyen bir üründür. Üstelik 2000 yılında çıkan yasa hala uygulanıyor. Uygulanması devam eden bir öğrenci affı yasası varken yeni birine gitmeninin anlamsız olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

SİYASİ TERCİH
Öğrenci affı konusunun siyasi bir tercihi ifade ettiğini belirten Teziç, şunları ifade etti: "Siyasi tercihlerde kamu yararının olması lazım. Bu amacın dışına taşıyorsa Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilir. Amaca uygun mu, değil mi? İstediğiniz kadar 'bu son' deyin. Eğer siyasi tercihler bir beklenti veya seçmen indinde taraf kazanma eğilimi taşıyorsa maalesef sizden sonra da bu gündeme gelir. Bu üniversiteleri tedirgin etmektedir."
Bu konudaki bir kanuna "af" denmesinin de doğru olmadığını söyleyen Teziç, "Öğrenciler
sanki suç işlemiş gibi 'af' diye nitelendirmek olmaz" dedi.

'ÜCRETLER ARTTIRILMASI'
Bütün öğretim üyelerinin ücretlerinin artırılması için teklif hazırladıklarını açıklayan Teziç, Araştırma görevlilerinin ücretlerinin düşük olmasınA dikkat çekerek, araştırma görevlilerin üniversitelerden ayrılmaya başladıklarını söyledi. TÜBİTAK'ın hukuki durumuna da değinen Teziç, "Anayasa Mahkemesi'nin ve idari mahkemelerinin aldığı kararlar karşısında TÜBİTAK'ın bugün hukuki bir zemini bulunmadığını" ifade etti.