İstanbul Beyazıt Meydanı’nda dün eylem yapan eğitim emekçileri ve öğrenciler, YÖK yasa tasarısını protesto etti.
Beyazıt tramvay durağında bir araya gelen eğitim emekçileri, “Üniversiteler bizimler özgürleşecek,” ve  “YÖK  gidecek biz kalacağız, YÖK yasasına geçit vermeyeceğiz” sloganları eşliğinde Beyazıt Meydanı’na kadar yürüdü. Eğitim emekçileri adına ortak açıklamayı Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça yaptı. Akça, “Yeniden yapılandırılmak istenen YÖK, tüm üniversiteler üzerinde baskı mekanizması oluşturacak. YÖK kaldırılmak bir yana başına T getirilerek daha güçlü bir baskı ve denetleme aracı haline getiriliyor, bu yasa bir aldatmacadır”  dedi.


‘ÜNİVERSİTELERİN DERDİ PARA’
İstanbul Bağımsız Milletvekilli Levent Tüzel de ODTÜ’lülere selam gönderdi ve şunları dile getirdi: “YÖK tarafından hazırlanan yasa tasarısı gerçek emekçilerin görüşleri alınmadan hazırlandı ve önümüze sunuldu. Ülkemizde YÖK Başkanı Gökhan Çetinkaya ile birlikte iyi bir demokrasi oyununa tanık oluyoruz.”
Üniversitelerin akademisyeniyle, öğrencisiyle,çalışanıyla, işçisiyle emekçi halkın olduğuna dikkat çeken Tüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AKP, YÖK’ü kaldıracağını söylüyordu.12 Eylül’ün devamı olan zihniyetin YÖK’ü kaldırması beklenemezdi zaten.” Eylemde, YÖK yasa tasarısının üniversitelerin özelleştirilmesinin önüne açacağına, üniversitelerin derdinin eğitim değil para olacağına, akademik bilimsel özgürlüğün yok olacağına dikkat çekildi. Eylemde söz alan Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, “Mücadelede Eğitim-Sen olarak sorumluluklarımızı biliyoruz ve YÖK yasa tasarısının karşısındayız” dedi. Basın açıklaması, sık sık alkışlarla ve “Üniversiteler bizimdir bizim kalacak”, “Üniversiteler bizimle özgürleşecek “sloganlarıyla bölündü. Eylemde ayrıca THY’den atılan işçilerden gelen mesaj okundu ve “THY işçileri yalnız değildir” sloganı atıldı.


‘YÖK YASA TASARISI YOK HÜKMÜNDEDİR’
Eylemde, öğrenciler adına konuşan Ezgi Taş, “YÖK yasa tasarısı bir kağıt parçasından ibarettir ve bizim için yok hükmündedir” dedi.
Galatasaray Üniversitesi  adına konuşan Mehmet Karlı ise siyasal iktidarı hoş tutmak adına açıklama yapan rektörleri kınadı ve şunları söyledi: “ ODTÜ’LÜ meslektaşlarımızın sonuna kadar yanındayız, üniversitelerde protesto özgürlüğü vardır. ODTÜ’deki polis şiddetini kınıyoruz.” Eğitim Sen, Asistan Dayanışması, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, GiT Türkiye, Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, Genç Sen, ÜNİVERSİTE Konseyleri Derneği ,Devrimci İşçi Partili Öğrenciler, Ekim Gençliği, Söz Dergisi, TKP’li Öğrenciler, Genç-Der ve Öğrenci Kolektifleri’nin katıldığı eyleme BDP Milletvekili Sabahat Tuncel de destek verdi. Nilgün Yaman