Yoksula aşı da yok pasaport da

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salgını bitirmeye dair tek umut kapısı olan aşı çalışmaları yoksul ülkelerin birçoğunda henüz başlamadı ama Avrupa Birliği(AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen AB çapında dijital aşı pasaportu için gereken yasal düzenlemeye ilişkin tekliflerini mart ayı içinde sunacaklarını açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa Parlamentosu’ndaki Alman muhafazakâr milletvekillerine yaptığı açıklamada, AB çapında dijital aşı belgesi için gereken yasal düzenlemeye ilişkin tekliflerini bu ay sunacaklarını söyledi. Von der Leyen "Dijital yeşil belgenin nasıl görüneceğine dair soruya gelince, yasal düzenleme teklifini mart ayında sunacağız" ifadelerini kullandı.


DSÖ UYARDI: MUTASYONLARI TANIMIYORUZ

Salgından en çok etkilenen sektörlerden biri olan turizmi canlandırmak adına AB üyesi ülkeler, yurtdışına çıkışın anahtarı olması beklenen ‘aşı pasaportu’ konusunu gündeme getirdi. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), yurtdışı seyahati ve turizmi hareketlendirmek için gündeme getirilen aşı pasaportu konusunda uyardı. DSÖ, aşı olanların seyahat kısıtlamalarından muaf tutulmaması gerektiğini, aşıların mutasyonlara karşı etkisini tam olarak bilmediklerini aktardı.

AŞIDA EŞİTLİK HÂLÂ SAĞLANMADI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Covid-19 salgını ve aşıya eşit erişimin görüşüldüğü toplantıda konuşan Antonio Guterres, tüm dünyadaki aşılama çalışmalarının "inanılmaz derecede dengesiz ve adaletsiz" ilerlediğinin altını çizmiş, bu durumun acil düzeltilmesi ve dünyadaki herkesin bir an önce aşılanması için küresel eylem çağrısında bulunmuştu. Genel sekreter, “10 ülke dünyadaki koronavirüs aşılarının yüzde 75'ini alırken 130 ülkeye bir doz aşı bile gitmediğini” vurgulamıştı.