Dünyada insani kriz yaşanırken birçok ülkede hayat pahalılığı protesto ediliyor. ABD’de kiralarını ödeyemeyen binlerce yurttaş ‘kira grevi’ başlatmayı planlarken Lübnanlılar, ‘Açlık devrimi’ adını verdikleri protesto gösterileri düzenleyerek sokaklardan ayrılmıyor

Yoksulluğa isyan

Dünyayı saran salgın nedeniyle birçok ülkede ekonomik kriz derinleşirken evsiz ya da işsiz kalan milyonlarca kişi geleceğinden endişe duyuyor. ABD’nin New York kentinde pandemi nedeniyle maaşlarını alamayan binlerce yurttaş ‘kira grevi’ düzenlemeye hazırlanıyor.

SÜRE DOLUYOR

Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD’de New York kentinin kiracı grupları salgın nedeniyle çalışmalarının ve kira ödemelerinin imkansız hale gelmesi nedeniyle eyalet çapında bir kira grevi düzenleme kararı aldı. Eyalet çapında alınan ve ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmalarını yasaklayan karar haziran ayında geçerliliğini yitirecek.

Grevi örgütleyenler gazeteye verdikleri demeçte, Queens, Woodside’daki Kozmopolit Evler kompleksindeki kiracıların çoğunluğunun kira grevine katılacağını söyledi. Queens merkezli kiracı grubu, pandemi boyunca New York’taki bütün kira, evden atılma, konut kredisi veya konut ödemelerinin kadırılmasını talep ettiklerini hatırlattı.

YATIRIM TALEBİ

Grup ayrıca, mevcut kamu konutlarının kalitesinin iyileştirmesini, boş mülklerin evsizler için kalıcı konutlara çevrilmesini ve sübvansiyonlu konut bütçesinin artırmasını da içerecek şekilde, uygun fiyatlı konutlara 10 milyar dolarlık bir yatırım yapılmasını talep ediyor.

‘AÇLIK DEVRİMİ’ EYLEMLERİ

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde ekonomik kriz nedeniyle yeniden alevlenen protestolar dün de devam etti. Ülkedeki işsizlik ve hayat pahalılığının protesto edildiği gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu bir genç hayatını kaybetti. Olaylarda, beşi güvenlik görevlisi 28 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Başkent Beyrut’un merkezinde bulunan Şehitler Meydanı’nda da ekonomik kriz protesto edildi. Eylemlerine ‘açlık devrimi’ ismi veren göstericiler, “Bu barışçıl değildir, halk devrimidir” şeklinde sloganlar attı. Ring Köprüsü’nde toplanan bir grup eylemci ise ateş yakarak yolu bir süreliğine çift yönde trafiğe kapattı. Lübnan ordusu da önceki gün bir açıklama yaparak ‘provakatif’ eylemlere dönüşmediği sürece barışçıl gösterilere karşı olmadıklarını duyurdu.