Yoksulluğa isyanın 1 Mayıs’ı
Fotoğraf: BirGün

Dilan ESEN

Pankartların dahi engellendiği, yasaklar gözaltılara rağmen ülkenin işçileri, emeklileri, gençleri ve kadınları İstanbul Maltepe’de buluştu. 2023 1 Mayıs’ının son kez Maltepe’de kutlandığını hissettiren emekçiler, tüm isyanını da pankartları ile sloganlarına sığdırdı. Sloganlarda da pankartlarda da ortaklaşılan iki konu yer aldı: "İlki açlık ve yoksulluk, ikincisi de AKP’den acilen iktidardan gönderilmesi."

“Soğan mı, soyan mı?”, “Kötülük iktidarını gençlik gönderecek”, “Çarşı pazar enflasyon %350” pankartları öfkenin aslında bir göstergesi. Alanda kreş hakkından, grevlerin yasaklanmasına kadar emekçilerin engellenen birçok hakkına yönelik talebi de yer aldı. 1 Mayıs alanında konuştuğumuz emekçiler, yüksek zam ve düşük maaşlarla açlığa mahkûm edildiklerini söylerken, bunun için mücadele etmenin önemine de dikkat çekiyor. Örneğin İSKİ Genel Müdürlüğü’nde çalışan Kader, ilk talep olarak “Maaşlarımıza zam, gıda ürünlerine indirim istiyoruz” diyor. Yüksek kira fiyatlarına da dikkat çeken Kader, şunları dile getiriyor:

“Kiraların düşürülmesi lazım. Kiralarımızı ödeyemeyez haldeyiz. Kadro istiyoruz. Enflasyon bizi çok etkiliyor. Aldığımız parayı dışarıya veriyoruz, gıdaya veriyoruz, çocuğumuzun okuluna veriyoruz. Bu düzenin hemen değişmesini istiyoruz, bu yüzden mücadele ediyoruz.”

MÜCADELE ETMEDEN OLMAZ

Küçük bir kazanım elde etseler de hâlâ birçok hakkın eksik olduğunu belirten EYT’li Ahmet Işık da “Mücadele olmadan olmuyor” diyerek emekçilerin yapması gerekeni özetliyor. Işık, “2008’den beri mücadele veriyoruz EYT’liler olarak. Bu yüzden mücadele mücadele mücadele… Sessiz kalırsak hiçbir hakkımızı alamayız” diye konuşurken, iktidarın yaşattığı yoksulluğa da değiniyor.

Işık, devam ediyor: “Yüksek gıda fiyatları, enflasyon… enflasyona, yüksek fiyatlara eziliyoruz. Almış olduğumuz kazanımlar bile yetersiz. Aldığımız emekli maaşı bize yetmiyor. Bu yüzden mücadeleye devam.”