Yol genişletme çalışması gerekçesiyle Samatya sahilinde yüzlerce ağaç katledildi

Avrasya Tüneli Projesi kapsamında yol genişletme çalışması nedeniyle Samatya sahilindeki yüzlerce ağaç katledildi.

İstanbul’da Tarihi Yarımada bölgesinde yaşayan halkın sayılı park alanlarından biri olan ve Avrasya Tüneli Projesi yol genişletme çalışması nedeni ile bir bölümü kapatılan Samatya sahilindeki yüzlerce ağaç katledildi.

Politeknik.org'un haberine göre, bölge halkının sıklıkla kullandığı, piknik yaptığı, çocuk parkları ve spor alanlarının bulunduğu Samatya sahili bir süre önce levhalarla çevrilmişti. Halkın kullanımına kapatılan alandaki yüzlerce ağaç, sahil yolunun 6 şeritten 8 şeride çıkarılması amacıyla kesildi.
Yol genişletme projesinin yapılmaya başlandığı günden bu yana Samatya sahilindeki park alanında oluşan kirlilik ve güvenlik sorunu da dikkat çekiyor. Uzun süredir toplanmayan çöpler, aydınlatmanın olmaması ve park alanının daraltılması halkın sahile gidememesine neden oluyor.

yol-genisletme-calismasi-gerekcesiyle-samatya-sahilinde-yuzlerce-agac-katledildi-73800-1.

Trafik çilesi ve kilometrelerce yürüyüş

Park alanının büyük bir bölümünün kapatılması ile birlikte ulaşım sorunları da ortaya çıktı. Sirkeci-Halkalı banliyö tren hattının kapanmasıyla birlikte tek ulaşım aracı olan BN1, BN2 ve BN3 numaralı otobüslere mecbur kalan yolcular; çalışma nedeniyle kapanan yol yüzünden hergün trafikte kalıyor.

Aynı zamanda kapanan yol yüzünden Eminönü istikametindeki Havagazı, Narlıkapı ve Gençosman durakları da kaldırıldı. Bu duraklarda inemeyen insanlar iki kilometreye yakın yol yürümek zorunda kalıyor.

Geçtiğimiz günlerde Fatih Belediyesi’ndeki CHP Meclis Grubu, Samatya sahilindeki ağaç katliamı ve İETT sorununa dair iki soru önergesi vermişti.

yol-genisletme-calismasi-gerekcesiyle-samatya-sahilinde-yuzlerce-agac-katledildi-73801-1.

Avrasya Tüneli Projesi nedir?

Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlamayı amaçlıyor.

Yap-işlet-devret modeliyle, yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştirilen projenin tasarım ve inşaatı; yatırım ve işletme dönemi olarak toplam 29 yıllığına ATAŞ’a verildi.

Temelleri 26 Şubat 2011 tarihinde atılan tünel Kazlıçeşme-Göztepe hattında toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.

Projenin 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına inşa edilecek olan iki katlı tünelden oluşurken Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise çeşitli yol genişletme çalışmaları yapılıyor.

Projede Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılıyor.

Mahkeme önce yürütmeyi durdurdu, sonra kararı bozdu

2009 yılında Koruma Kurulu proje ile ilgili “trafik yükünü Tarihi Yarımada’ya taşıması, silueti bozucu, kentsel dokuyu tahrip edici etkisi ve çevre kirlenmesi yaratması nedeniyle uygun bulunmadığına” dair karar vermiş; 2010 yılı eylül ayında ise aynı kurul, tam tersi bir kararla projenin koruma ilkelerine uygun olduğunu belirtmişti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nin 2011 yılında projenin etkilerine dair bir rapor yayınlamış ve Koruma Kurulu’nun kararına karşı da dava açmıştı.

Temmuz 2015’te İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Avrasya Tüneli kapsamında Kennedy Caddesi özelinde alınan ulaşım kararlarını iptal ederek yürütmeyi durdurdu. Ancak Ağustos 2015’te İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazı kabul etti.