Yollar işçi mezarlığına döndü

EMEK SERVİSİ

İşe gidiş yolu ölüm yoluna döndü. İSİG Meclisi’nin verilerine göre en çok iş cinayeti yollarda gerçekleşti. Sadece dün 3 işçi yolda can verdi.

Eskişehir’in İnönü ilçesi yakınlarında İnönü-Bilecik karayolu 7’nci kilometrede meydana gelen kazada, Zafer Bozdemir idaresindeki işçi servisi yoldan çıkarak şarampole devrildi. Kaza sonucu ilk belirlemelere göre 31 yaşındaki Özgün Sevim Kök, 40 yaşındaki Yıldız Kollar ve 49 yaşındaki Erhan Akbardak hayatını kaybetti. Kazadan yaralı olarak kurtulan 31 kişi ise Eskişehir ve Bozüyük’te bulunan çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kaza yapan servisin içinde bulunan yolcuların, yakınlardaki bir kamyon fabrikasında işçi olduğu ve mesaiye gittikleri öğrenildi.

Sadece geçen yıl iş yolundaki servis kazalarında 422 işçi yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk 3 ayında hayatını kaybeden 463 işçinin yüzde 88’i yine yollarda can verdi.

Son günlerde artarak devam eden trafik ve servis kazası nedeniyle iş cinayeti ve kazaları şöyle:

6 Nisan: Antalya'da, mobilya fabrikasında çalışan işçilerin taşındığı midibüsün yağış nedeniyle kayganlaşan yolda yan yattığı kazada 7 kişi yaralandı.

8 Nisan: Gümüşhane'de, kireç fabrikasında çalışan işçilerin taşındığı servis minibüsünün takla atması sonucu 1 işçinin yaşamını yitirdi, 7 kişi de yaralandı.

12 Nisan: Diyarbakır'da yolda çalışma yapan 4 işçiye, hafif ticari araç çarptı. Kazada, işçilerden Murat Fidan, Mehmet Duran ve Seyit Ahmet Öz hayatını kaybetti.

13 Nisan: Ankara'nın Pursaklar ilçesinde içerisinde, ilaç firması işçilerinin taşındığı servis minibüsünün otomobil ve kamyonetle çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı.

14 Nisan: İstanbul Sultangazi’de kamu çalışanlarını taşıyan servis aracı Cebeci Tüneli'nde kazaya karıştı. Kazada 4 kişi yaralandı.

16 Nisan: Manisa’nın Soma ilçesinde maden ocağında çalışan işçileri taşıyan minibüs, şarampole devrildi. Kazada 6 işçi yaralandı.

Öte yandan uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu ve sendikal örgütlenmenin neredeyse olmadığı motokuryeler de yollarda can veriyor. Bu yıl da ölümlerin arttığı meslek olan motokuryelik yapan 18 kişi hayatını kaybetti.