2011-2022 döneminde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 90 milyar TL’lik ihale pastasından en büyük dilimi Özaltın, Makyol ve Cengiz şirketleri aldı.

Yollar tanıdığı doyurdu!
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, yol yapmak ile övünen AKP’lilere yönelik eleştirilere yönelik kullandığı “Yollar sayesinde birilerinin karnı doyacak” ifadesi, gözleri Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) ihalelerine çevirdi. 2011-2022 döneminde KGM’den en fazla ihale alan ilk beş şirket arasında Cengiz, Makyol ve Özaltın İnşaat şirketleri yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 6 Ekim’de IBIA-Expo-Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı açılışında konuştu. Açılışta değerlendirmelerde bulunan Varank, yıllardır duble yol yapmakla övünen AKP'li isimlere yöneltilen eleştirilere de değindi. Dikkat çeken ifadeler kullanan Bakan Varank, "Duble yollar yaptık. Köprüler yaptık. Ulaşım ağını olması gerektiği seviyeye getirdik. Diyorlar ki 'Biz yolları mı yiyeceğiz?’ Tabii ki yolları yemeyeceksiniz ama o yollar sayesinde, o ulaşım ağı sayesinde oluşan ticaret ve ihracatla birileri karınlarını doyuracak" dedi.

BÜYÜK DİLİM TANIDIKLARA

Varank’ın sözleri, gözlerin Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ihale verilerine çevrilmesine neden oldu. 2011 ve 2022 yıllarını da kapsayan 11 yılda 90 milyar 79 milyon TL’lik ihale sonuçlandıran KGM’nin, pastadan büyük dilimi kamuoyunun yakından bildiği şirketlere verdiği ortaya çıktı. Cengiz İnşaat’ın ortağı olduğu iddia edilen Özaltın İnşaat, 12 milyar TL’lik 10 ihale ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nden en maliyetli ihale alan şirket olurken diğer şirketler ve aldıkları ihalelerin maliyeti şöyle sıralandı:

•Yapı ve Yapı İnşaat: 8 milyar 195 milyon 428 bin TL (3 ihale)

•Makyol İnşaat: 7 milyar 762 milyon 326 bin TL (8 ihale)

•Cengiz İnşaat: 7 milyar 174 milyon 846 TL (13 ihale)