»17 Aralık 1948'de Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi

»17 Aralık 1948'de Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptı. Yükseköğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) 1971'de mezun oldu.
»1971 yılında Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Hesap uzmanı olarak bir yıl Fransa'da kaldı. 1983'te Gelirler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bu kurumda Genel Müdür Yardımcısı oldu.
»1991 yılında Bağ-Kur'a atandı, Genel Müdürlük görevi üstlendi. 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne geçti. Kısa bir süreliğine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı.
»1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçildi. 1999'da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.
»Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu'na başkanlık etti. Hacettepe Üniversitesi'nde de bir süre ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.
»18 Nisan 1999'da seçimlerde aday olacağını ve hangi ilden aday gösterileceğinin tercihini partiye bırakacağını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, genel ve yerel seçimlerinde aday gösterilmedi.
»3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri'yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi.
»22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de İstanbul'dan 23. dönem milletvekili seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, hâlen bu göreviyle birlikte, CHP Grup Başkanvekilliği yaptı.
»AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'yi, Silivri'de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle suçladı. Bu iddiasını daha sonra Başbakan Erdoğan'a yönelik bir soru önergesiyle meclise taşıdı. Dişli, iddialar karşısında partisindeki görevinden istifa etti.
»Deniz Feneri yolsuzluk davasının Türkiye ayağına ilişkin bazı belgeler açıkladı.
»Kılıçdaroğlu, 22 Eylül 2008 tarihinde düzenlediği bir basın toplantısında, "Baron" olarak adlandırdığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat hakkında çeşitli iddialar ortaya attı. Kılıçdaroğlu, Fırat'ın en büyük ortağı olduğu Menas adlı şirketin ürünlerini yurtdışına götüren tırda 89 kilogram eroin yakalandığını ve Menas'ın hayali ihracat yaptığını açıkladı. Fırat, bir süre sonra sağlık durumunu gerekçe göstererek istifa etti.
»Kılıçdaroğlu, 2009 yerel seçimlerinden önce Uğur Dündar tarafından yönetilen bir tartışmada, bu kez Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile bir araya geldi. Tartışmada, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin doğalgaz abonelerinden fazla para aldığını belgelerle anlatan Kılıçdaroğlu’na, program boyunca sergilediği sakin tavırları nedeniyle, “Gandi Kemal” lakabı verildi. Kılıçdaroğlu’nun bu lakabı, Hindistan’ın barışçıl, ruhani lideri Mohandas Karamçand Gandi’den geliyor.
»Kılıçdaroğlu, 2009 Yerel Seçimleri'ne CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak katıldı. Seçimi AKP'nin adayı Kadir Topbaş kazandı. Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı için aldığı oy oranını 2004 Yerel Seçimleri'nin yüzde 25'in üstünde bir oranda artırdı.
»Selvi Kılıçdaroğlu ile evli olan Kemal Kılıçdaroğlu, üç çocuk babasıdır. Bildiği yabancı dili Fransızcadır.  2003, 2005 ve 2007 yıllarında verdiği mal bildirimlerini kamuoyuna açıklayan Kılıçdaroğlu'nun, Mart 2009 itibarıyla kendi üzerine 2 konut, 3 kooperatif hissesi ve toplam 2.733 TL değerinde 8 tablo kayıtlıdır.