Yolsuzluk yapan Bakanlar itinayla AKlandı

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında adı geçen dört eski Bakanın Yüce Divan’a gönderilmesine ilişkin önergeler TBMM Genel Kurulu’ndaki gizli oylamada teker teker reddedildi.

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, Eski AB Bakanı Egemen Bağış ve Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kendilerine yönelik iddialardan teker teker “aklandı.”

Ancak oturumda asıl dikkat çeken ise, Bayraktar ile ilgili önerge dışında her yeni oylamada AKP’nin verdiği firelerin artmasıydı. Muhalefet firelerin AKP içindeki rahatsızlığı gözler önüne serdiğini söylerken, AKP'li Şamil Tayyar ise parti içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a operasyon yapan bir "ihanet şebekesi" olduğunu iddia etti. Oturuma katılan 517 milletvekilinin oylar şöyle dağıldı:

Zafer Çağlayan ile ilgili oylama: 244 kabul, 264 ret, 7 çekimser. AKP’nin verdiği fire sayısı: 38.

Muammer Güler ile ilgili oylama: 241 kabul, 246 ret, 6 çekimser, 4 boş, 4 geçersiz. AKP’nin verdiği fire sayısı: 43.

Egemen Bağış ile ilgili oylama: 245 kabul, 255 ret, 7 çekimser, 6 boş, 4 geçersiz. AKP’nin verdiği fire sayısı: 48.

Erdoğan Bayraktar ile ilgili oylama: 219 kabul, 288 ret, 3 çekimser, 3 boş, 2 geçersiz. AKP’nin verdiği fire sayısı 14.

Sonuçları muhalefet milletvekilleri alkışlarla protesto edildi.  


FİRELER YOLSUZLUĞU AÇIKÇA GÖSTERİYOR
Oylamalarda yüksek sayıda fire çıkması ve özellikle Güler ile Bağış’ın kıl payı Yüce Divan’a gönderilmemeleri AKP’de sıkıntıya yol açarken, muhalefet ise bu durumu “yolsuzluğun kanıtı” olarak niteledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "AKP'nin içinde 40'a yakın parlamenter, bizim duyduğumuz rahatsızlığı duyuyor. Bu da bunun ciddi bir yolsuzluk olayı olduğunu da açıkça gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da benzer bir yorumda bulunarak, firelerin Parlamento soruşturma komisyonunun raporunun AKP içinde de kabul görmediğine bir işaret olduğunu savundu. Parlamento'nun tarihi bir fırsatı kaçırdığını belirten Demirtaş, "Eğer Yüce Divan yolu açılsaydı Türkiye'de bir yolsuzluk, rüşvet iddiası mevzusu sağlıklı bir rotaya oturacaktı, hukuki bir süreç başlamış olacaktı. Bunun önünü tıkadılar. Vebali AKP milletvekillerinin üzerinedir" diye konuştu.


‘İÇİMİZDEKİ İHANET ŞEBEKESİ’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oturumun güvenoyu oylaması olması halinde bu sonuçlarla hükümetin güvenoyu elde edemeyeceğini hatırlattı. Bahçeli “Hükümet güvenoyunu kaybetmiştir, 276'nın altına düşmüştür. Güvenoyunun üzerinde kalan sadece toplu konuttan sorumlu bakandır” dedi.

Firelere AKP içindeki ilk tepki ise Erdoğan güzellemeleri ile tanınan Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar’dan geldi. Twitter’dan evet oyu kullanan AKP’lileri topa tutan Tayyar, çıktığı bir televizyon programında AKP İçindeki ihanet şebekesinin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a operasyon yaptığını" iddia etti. Twitter'da ise “17/25 Aralık kuşatmasının bu geceki meclis versiyonu bertaraf edildi” diye yazan Tayyar, “Akparti'nin dik duran yiğit evlatlarına,” bir başka deyişle ret oyu veren vekillere selam çakmayı da ihmal etmedi.


TANAL’DAN 50 TL'Lİ PROTESTO
Bu arada son oylamada ilginç bir olay da yaşandı. Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilip edilmemesine ilişkin oylar sayılırken, milletvekillerinin oylarını attığı kovaların birinde 50 TL çıktı. Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, 50 TL’yi Hazine’ye bağışlamayı önerdi. Buna muhalefet sıralarından "O zaman diğer paraları da hazineye bağışlasaydınız" yanıtı geldi. Daha sonra CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, basın mensuplarının bulunduğu kulise parayı kendisinin attığını söyleyerek “ihtiyaçları vardır" dedi.