ASM emekçilerine yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayan ve iş güvencesini ortadan kaldıran yönetmeliğe karşı hekimler 3’üncü kez iş bıraktı. Yönetmeliğin geri çekilmesi isteniyor.

Yönetmelik geri çekilsin

Berkay Sağol

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) emekçileri 1 Temmuz’da yürürlüğe konan ve ‘ceza sözleşmesi’ dedikleri yönetmeliğe karşı dün 3’üncü kez iş bıraktı. İzmir ve İstanbul’da kitlesel basın açıklaması yapan sağlık emekçileri bu yönetmeliğin derhal geri çekilmesini istedi. Salgın sürecinde canları pahasına toplum ve insan sağlığı için çalıştıklarını dile getiren sağlık çalışanları, ödüllendirilmeleri gerekirken cezalarla karşı karşıya kaldıklarının altını çizdi. Sağlık emekçileri “Ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadele edeceğiz” dedi.


AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne göre, görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan, tweet atan aile hekimine ceza puanı kesilecek, basına iki kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyecek.

Aile hekimliği çalışanları bu yönetmeliğe karşı İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde eylem yaptı. İstanbul’da yapılan eylemde dün yapılması planlanan mitingin İstanbul Valiliği tarafından iptal edilmesine de tepki vardı. Sağlık emekçileri aşı karşıtlarının miting yapmasına izin veren İstanbul Valiliği’nin, İstanbul Aile Hekimliği Platformu’nun mitingine izin vermemesini eleştirdi. Platform, Çemberlitaş’taki İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı ve bir basın açıklaması yaptı.

Bardağı taşıran son damla

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yasemin Çelik salgın başında alkışlanan sağlık emekçilerinin artık cezalandırıldığını belirtti. Çelik, “Bunca emeğe rağmen bize uygun görülen ceza yönetmeliği artık bardağı taşıran son damla oldu. Bir sistemin sahadan kişilerle bir araya gelip görüş alınarak kurulabileceğini defalarca dile getirmemize rağmen masa başında yazılan bu yönetmeliği kabul etmedik, etmeyeceğiz” dedi.

Yönetmelikle aile hekimliği çalışanlarının yoksulluk içinde ağır iş yükü altında çalışmaya devam etmesi istendiğini belirten Çelik, “Anayasal hakkımız olan ücretli yıllık izin, istirahat, gebelik izinlerimizin sözleşmelerimize tanımlanmasını beklerken yönetmelik, ‘İzinli olduğunuz zaman ya meslektaşınız iki kat çalışmaya ya da ücretiniz kesilmeye devam edecek. Hasta olsanız, kaza geçirseniz de beş kere nöbete gelmezseniz işinize son veririm’ demekte. Yani insan olduğumuz dahi unutulmuştur” diye konuştu.

İzmir Sağlık Platformu da, yönetmeliğe karşı İzmir Tabip Odası’nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bir araya gelen meslek örgütleri yönetmelik geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.