Çoğu iktidara yakın Eğitim Bir Sen’in üyesi olan proje okulu yöneticilerinin görev süreleri uzatıldı. Karar, “Değişiklikle yandaşlar koruma altına alındı” diye yorumlandı.

Yönetmelikle yandaşa kıyak
Fotoğraf: DepoPhotos

Mustafa BİLDİRCİN

MEB’e bağlı Özel Program ve Proje uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği kapsamında, proje okullarında görevli öğretmenlerin görev süreleri iki yıl, yöneticilerin ise bir yıl daha uzatıldı. Karar, “İki maddelik değişiklikle yandaşlar koruma altına alındı” diye yorumlandı. Proje okullarındaki yöneticilerin iktidara yakın eğitim sendikasına üye öğretmenler olduğunu vurgulayan Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “Yusuf Tekin diyet ödüyor” dedi.

BirGün’e konuşan Taştan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in MEB müsteşarlığı döneminde, 2014 yılında MEB bünyesindeki tüm yöneticilerin görevden alındığını anımsatarak, “Tekin, herkesi görevden aldı ve kadrolaşmayı sıfırdan başlattı” iddiasında bulundu.

HIRSIZLIKTAN FARKI YOK

Yöneticilerin görevden alınması ile birlikte, “Proje okul” kavramının da kanuna yerleştirildiğini belirten Taştan, şunları söyledi: “Proje okullarına öğretmen ve yönetici atamaları, doğrudan Bakanı’nın imzasına bağlandı. Kadrolaşmak için kullanılan proje okullarındaki yöneticilere bir kıyak da yönetmelik değişikliği ile sağlandı. Görev süreleri uzatılan öğretmenler dahi Yusuf Tekin’e karşı ciddi bir tepki koyarken büyük bölümü iktidara yakın sendika üyesi proje okulu yöneticilerine büyük bir ayrıcalık sağlamış oldu. Tekin, öğretmenler odasına gidiyor öğretmenlerle konuşuyor ve eşitlikçi bir bakanmış gibi davranıyor. Ama Tekin, aksine öğretmenlerin ve yöneticilerin hakkını yiyor. Bunun hırsızlıktan farkı yok. Takla attırılan Kanun ile rektör olan Milli Eğitim Bakanı’ndan da böyle bir davranış beklenirdi.”