YPG çekildi, Suriye Ordusu yeniden sınırda: 84 karakol kuruldu

Soçi mutabakatında 150 saatlik sürenin bitiminde son durumu Rusya duyurdu. Açıklamaya göre, 34 bin YPG’li, 3 binden fazla silah ve teçhizatıyla bölgeden ayrıldı. YPG’nin çıktığı alana Suriye Ordusu yerleşti. Suriye Hükümeti bölgeye tam 84 sınır karakolu kurdu. Erdoğan, “Barış Pınarı Harekatı ile sürdürdüğümüz bu süreci toparlamanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

Barış Planı Harekatı’nın ardından YPG’lilerin sınır hattından çekilmesi için önce ABD ardından Rusya ile sağlanan mutabakatta sona gelindi. Rusya ile Soçi’de imzalanan muhtıra uyarınca YPG’ye çekilmesi için tanınan 150 saatlik süre dün akşam saat 18.00’de doldu.

YPG’LİLER ÇEKİLDİ, ŞAM YÖNETİMİ GİRDİ

Çekilme sürecine ilişkin detayları Rusya Savunma Bakanlığı verdi. Savunma Bakanlığı Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Yöneticisi Yuriy Borenkov “29 Ekim saat 18:00 itibarıyla 34 bin kişiden oluşan 68 YPG birliği ile 3 binden fazla silah ve askeri teçhizat, Türk Silahlı Kuvvetleri ile temas hattından 30 kilometre uzağa çekilmiştir” dedi.

84 SINIR KARAKOLU KURULDU

Borenkov’un verdiği bilgilere göre YPG’nin boşalttığı bölgeye Suriye Ordusu, 84 sınır karakolu kurdu. Bunlardan 60’ı Kamışlı, 24’ü Kobani bölgesinde.

TÜRK-RUS ORTAK DEVRİYESİ BAŞLIYOR

Soçi Mutabakatı’na göre ateşkesin sona erdiği andan itibaren “Barış Pınarı Harekâtı” alanı sınırlarının “batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyelerinin başlaması” öngörülüyor. Çekilmenin tamamlanmasıyla Türkiye ve Rusya ortak devriyeye başlayacak.

‘KISA ZAMAN SONRA BAŞLAYACAK’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Ortak devriye önümüzdeki günlerde, kısa süre sonra başlayacak” 150 saatlik sürenin bitiminde soruları yanıtlayan Akar, “Rusya’yla görüşmeler devam ediyor. Nasıl uygulayacağız araziye, gayet güzel gidiyor görüşmeler. Sonuçlandığı zamanda sizlerle paylaşacağız” diye konuştu.

ERDOĞAN: İSTEDİĞİMİZİ YAPABİLECEĞİMİZİ GÖSTERDİK

Soçi mutabakatıyla YPG’lilere çekilmeleri için tanınan sürenin bitiminde, Erdoğan son durumu 29 Ekim kabul töreninde değerlendirdi, “Türkiye icazet almadan kendi imkanlarıyla istediğini yapabileceğini gösterdi” dedi. YPG’lilerin bölgeden çıktığı bilgisinin geldiğini söyleyen Erdoğan, bundan sonrasına işaret etti, “Barış Pınarı Harekatı ile sürdürdüğümüz bu süreci toparlamanın gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.