IŞİD'in üç haftadan bu yana saldırdığı Kobanê'de YPG ve YPJ güçlerinin başlattığı "Kobanê Şehitleri İntikamı" operasyonu devam ederken, YPG Batı Cephesi Komutanı Serdar Kobanê, IŞİD'in kantona saldırı güçlerini ortadan kaldırdıklarını söyledi

YPG komutanı: IŞİD'in saldırı güçlerini kırdık!

Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD'in Cerablus yönündeki saldırılarını önlemek amacıyla YPG ve YPJ'nin başlattığı "Kobanê Şehitleri intikamı" operasyonu sürüyor. Operasyonlarda, Kürt köylerine bomba yağdıran IŞİD'in askeri merkezleri hedef alınırken, çok sayıda silaha el konuldu. IŞİD'in aldığı darbe ile Cerablus'a yakın köylere çekilmek zorunda kalırken, Çel Oxli köyü ise YPG'nin kontrolüne geçti. YPG ve YPJ'nin başlattığı hamlenin amacını DİHA'ya anlatan YPG Kobanê Batı Cephesi Komutanı Serdar Kobanê, 22 Temmuz gecesi operasyonlara başladıklarını ve Kobanê direnişi sırasında yaşamını yitirenler anısına hamlenin startını verdiklerini söyledi. IŞİD'in elinde bulunan Zor Mağara köyünden başlayarak, kantonun güneyine kadar tek hat üzerinde yürüttükleri hamlenin katledilen sivil halk ve arkadaşlarının adı olarak "Kobanê Şehitleri intikamı" olarak belirlediklerini söyleyen Kobanê, "Çel Oxli köyünden başlayarak Fırat Nehri'ne kadar bir gecede operasyonlarımıza başladık. Hamle öncesinde yoğun bir hazırlık yaptık. Arkadaşlarımızın bize bıraktığı ruh ile hamlemizi başarı ile sürdürüyoruz. IŞİD çok büyük bir darbe aldı. Böyle bir saldırıyı beklemiyorlardı. Günlerdir halkımızın üzerine bombalar yağdırıp, vahşet uyguluyorlardı" şeklinde konuştu.

'AMACIMIZ İNSAN ÖLDÜRMEK DEĞİL'

Gerçekleştirdikleri operasyonlarda hiçbir arkadaşlarının kayıp vermediklerinin altını çizen Kobanê, IŞİD'i kendi merkezlerinde vurduklarını ve bunun bir mesaj olduğunu kaydetti. YPG ve YPJ'nin saldırılar karşısında sessiz kalmayacağını vurgulayan Kobanê, "IŞİD bilmelidir ki, onları gelip kendi merkezlerinde de vurabiliriz. 42 çete üyesini öldürdük. Bazı üyelerini de esir aldık" dedi. Savaşın hiçbir kuralını tanımayan IŞİD'in saldırılarının aksine tek bir sivil dahi yaptıkları operasyonda zarar görmediğini vurgulayan Kobanê, "Eğer onlar gibi yapsaydık ve sivilleri düşünmeseydik, şu an yüzlercesini öldürmüş olurduk. Ama özellikle kadın ve çocuklar için itinalı davrandık. Bu sırada yüzlerce çete üyesi bunu kullanarak kaçtı. Bizim amacımız insan öldürmek değil, savaşın durması ve topraklarımızdan çıkmaları için savaşıyoruz" diye konuştu. "Bizim öncelikli görevimiz halkımız ve topraklarımızı korumaktır" diyen Kobanê, ancak bir yıldan bu yana IŞİD'in sivil halk başta olmak üzere tüm Kürt halkına karşı kıyım politikası yürüttüğüne dikkat çekti. IŞİD'in sadece Kürt halkına değil, bölgede yaşayan tüm halklar için bir tehdit olduğunu ifade eden Kobanê, "IŞİD bize saldırırken, Arap halkını kullanarak onları da katlediyor. Kürt köylerini bastıklarında ilk yaptıkları şey kadın ve çocukları katletmek oluyor" şeklinde konuştu.

 'IŞİD'İ MERKEZLERİNDE VURMAYA DEVAM EDECEĞİZ' 

Hamlenin devam edeceğine vurgu yapan Kobanê, bu operasyonların daha başlangıç olduğunu belirtti. Kobanê, "Nerede arkadaşlarımız şehit olmuşlarsa biz oraya kadar gideceğiz. Buraları asla ama asla IŞİD'e bırakmayacağız. Düşman iyi bilmelidir ki gelip onların merkezlerinde vuracağız. İlk hamlemiz bazı şeylere işarettir. Hazırlıklarımızı tamamladık" dedi.


IŞİD ÜYELERİ SINIRDAN KAÇTI İDDİASI

IŞİD'in elinden kurtarılan köy ve mezralara YPG ve YPJ mevzileri kazılırken, daha önce IŞİD tarafından yakın köylere atılan top ve havan atışlarının durması nedeni ile köylülerin evlerine dönecekleri belirtiliyor. YPG ve YPJ kuvvetlerinin yoğun önlemler aldığı batı cephesinde ilerleyen günlerde yoğun çatışmalar yaşanması bekleniyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre ise, Cerablus'ta ağır darbe alan IŞİD'in güç takviyesi gerçekleştirmeye başladığı ve Birecik'te bulunan Karkamış Sınır Kapısı'ndan yüzlerce çete üyesinin geçtiği iddia edildi.