Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimini iptal etmesinin ardından önceki akşam 6,1496 seviyesine çıkan dolar/TL, dün güne yükselişle başladı. Gün içinde 6,1985’e kadar çıkan dolar kuru, saat 15.34’te 6,1494’ten işlem görüyordu. Böylelikle TL’nin dün sabah itibariyle dolar karşısındaki değer kaybı, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 14, seçim öncesi son işlem gününden bu yana yüzde 15,4 […]

YSK darbesi  doları uçurdu

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimini iptal etmesinin ardından önceki akşam 6,1496 seviyesine çıkan dolar/TL, dün güne yükselişle başladı. Gün içinde 6,1985’e kadar çıkan dolar kuru, saat 15.34’te 6,1494’ten işlem görüyordu. Böylelikle TL’nin dün sabah itibariyle dolar karşısındaki değer kaybı, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 14, seçim öncesi son işlem gününden bu yana yüzde 15,4 oldu.

Öte yandan dün gün içinde 6,9530’u göre avro/TL, saat 15.34’te 6,8799 seviyesindeydi. Avro, seçim öncesi son işlem gününden bu yana TL karşısında yüzde 13,2 değer kazandı.

KURDAKİ YÜKSELİŞİN SÜRMESİ BEKLENİYOR

YSK’nın kararının ardından analistler, ekonomi ve piyasalar açısından iki ay daha kayıp dönem olacağını, S-400 krizi nedeniyle ABD ile ilişkiler ve Merkez Bankası’nın rezervleri gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL’deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesinin beklendiğini kaydetti.

Bluebay Asset Managemant’tan Timothy Ash, önceki gün yazdığı notta, “Karar, Türkiye piyasalarını ve ekonomiyi seçimlerin yeniden yapılacağı dönemde korunmasız bırakıyor. AK Parti ekonomi yönetiminin 31 Mart’ta yapılan seçimin ardından çok ihtiyaç duyulan politika normalleşmesi sözünü verdiğini hatırlayın. Şimdi iki ay daha belirsizlik ve makro istikrar için potansiyel riskler olacak” dedi.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, BloombergHT’ye yaptığı değerlendirmede, TL’deki değer kaybının devam edebileceğini belirtti. Aksoy, “Seçim belirsizliğinin nasıl sonuçlanacağı, yabancı yatırımcının da uzun zamandır gündemindeydi. Kur karara ilk tepki olarak 6,15’e kadar yükseldi. Seçim sonuçları TL açısından negatif algılanacak gibi görünüyor, zaten bu ilk hareket de onu gösteriyor” diye konuştu.

Commerzbank da yayımladığı notta, seçimlerin yenilenme kararının TL üzerinde sert değer kaybına neden olduğunu hatırlatarak, “Karar öncesinde de politik belirsizlikle TL değer kaybetmiş ve kur 6 seviyesinin üzerine yükselmişti. Ekonomide istikrar sağlayacak efektif önlemlerin alınma ihtimali de azalmışken kurun bu seviyenin üzerinde kalmaya devam edeceğine dair de çok neden var” ifadelerine yer verdi.

YABANCI YATIRIMCIYI ÜRKÜTEN GELİŞMELER

Fon yöneticisi Volkan Sarı da kurdaki hareketin enflasyona maliyet baskısı olarak yansıyacağını, geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayan daralmanın uzun süre devam edebileceğine dair endişelerin olduğunu kaydetti. Sarı, “Yabancı yatırımcıyı ürkütecek gelişmeler yaşıyoruz. Bu da risk priminin artması olarak karşımıza çıkıyor. Seçim ortamından çıkamayacağımızı düşününce de ödeyeceğimiz risk primlerinin artmasıyla karşı karşıya kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

***

FITCH: Ekstra belirsizlik, kredi notu düşebilir

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye analisti Edward Parker, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararının ekonomiyi yeniden dengeleme ve istikrara kavuşturma planında yaklaşık iki ay daha belirsizlik anlamına geldiğini kaydetti.

Parker, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Seçimlerin yenilenecek olmasıyla yaklaşık iki ay daha ekstra belirsizlik olacak” dedi.

Fitch geçen hafta yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin BB olan kredi notunu teyit ederken, negatif olan not görünümü değiştirmemişti. Ancak Parker, “Türkiye ekonomisi ve para birimindeki oynaklık dikkate alındığında mevcut zayıflıkların artması” durumunda kredi notunun düşürülebileceğini söyledi.

Fitch Ratings Direktörü Paul Gamble da Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, ekonomideki temel risklere dikkat çekerek, “Türkiye’nin mal ihracatında iyileşme görmedik. Piyasalar hâlâ rezervler konusunda endişeli diyebiliriz. Türkiye’nin net rezervleri düşük. Ekonominin daha sürdürülebilir bir şekilde yeniden dengelenmesi gerekiyor. Cari açığın uzun süre düşük kalması gerekiyor. Enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

***

Borsa 2019 kazancını geri verdi

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal kararı alması sonrasında dün sert düşüşle açıldı. Endeks, güne yüzde 2,35 ekside, yaklaşık 90,801 puandan başladı. Açılışın ardından 90,698 puana kadar gerileyen endeks, böylece 8 Ocak’tan beri en düşük seviyesine geriledi ve 2019 kazançlarının tamamını geri verdi. Düşüşe bankacılık hisseleri öncülük etti. İlk işlemlerde yüzde 3,43 düşen BIST banka endeksi, saat 10.43’te yüzde 2,72 ekside, 116,700 puana geriledi.