Mühürsüz oyları geçerli sayan YSK, referandumun iptaline ilişkin yapılan tüm başvuruları oyçokluğuyla reddetti. Ayrıca YSK üyeleri hakkında suç duyurusunda da bulunuldu

YSK itirazları reddetti!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 16 Nisan tarihinde gerçekleştirilen referandum ile ilgili tüm itirazları reddetti.

Referandum günü Doğu illerinde sayıma geçildikten sonra mühürsüz oyların kabul edilmesine yönelik yasalara aykırı skandal bir karar alan YSK, seçimin iptal edilmesine dair başvuruları da reddetti. YSK’nin dün yaptığı toplantı ardından çıkan karar, kurumun resmi internet sitesinde duyuruldu. Buna göre 10 üye taleplere ‘ret’ oyu verirken yalnızca Cengiz Topaktaş ‘kabul’ oyu verdi.

YSK’nin yaptığı duyuruda şu ifadeler kullanıldı. “Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kuruluna sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler, bugün (19 Nisan 2017) saat 10.30’da başlayan Yüksek Seçim Kurulu toplantısında görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde, her üç talebinde ayrı ayrı oylanması sonucunda 10 üyenin red, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir.”

Son başvuru HDP’den

Mühürsüz oyları kabul ederek yasaları çiğneyen YSK’ye dün son olarak HDP başvuru yapmıştı. Başvuruyu HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, milletvekillerinden Mithat Sancar, İmam Taşçıer, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve Bedia Özgökçe Ertan ile Ankara İl Örgütü üye ve yöneticilerinden oluşan heyet yaptı.

‘Artık imkânı yok’

Başvurunun ardından YSK binası önünde açıklama yapan HDP’liler adına konuşan Mardin Milletvekilli Mithat Sancar, referandum sürecinin OHAL altında yaşandığına vurgu yaptı. Sancar, özellikle Kürt illerinde açık oy ve blok oy kullandığına dair kanıtlar olduğunu ve bunun seçimin geçerliliğini bozduğunu belirterek, YSK’nin mühürsüz oy ve zarflarını geçerli sayan kararına da dikkat çekti ve “Bu karar dışarıdan oy kullanmayı ispat etme olanağını kaldırdı. Seçimi hukuka uygun hale getirme imkânı artık yoktur” dedi.

YSK’nin kararıyla oyların “Mühürsüz” diye kayda geçirilmesinin imkân dışı kaldığını belirten Sancar şunları söyledi: “Dışarıdan oy gelmiş mi gelmemiş mi bilmek mümkün olmaktan çıktı. Seçimin tamamını geçeksiz kılacak ağır bir ihlaldir. Seçim sakattır ve düzeltilme ihtimali yoktur.”

Daha önce aynı gerekçeyle alınan YSK kararlarını hatırlatan Sancar, “Referandumu iptal etmeden bu tartışmalar son bulmayacak” ifadelerini kullandı. Sancar YSK’nin seçimi iptal etmediği takdirde 2017 referandumunun şaibeli olacağını vurguladı.

Suç duyurusu

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da, YSK Başkanı Sadi Güven ve üyeler hakkında görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Ankara Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan Yıldırım, “YSK Başkanı ve üyeleri, çok açık bir şekilde görevlerine sahip çıkmamış, kendilerini inkar edercesine referanduma gölgeyi kendileri düşürmüştür. Referandumun iptali yönünde bir karar almadıkları sürece, bu referandum toplum vicdanında meşruiyet kazanmayacaktır” ifadelerini kullandı.

YSK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan diğer bir kurum ise İstanbul Barosu oldu. “Seçimin neticesini tağyir etme” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığa’na sunulan dilekçede şunlar söylendi: “YSK Başkanı Sadi Güven ve üyeleri, kanuna uygun hazırlanmış genelgeye aykırı olarak söz konusu kararı önce sözlü açıklayıp, sonra henüz il ve ilçe seçim kurullarına bu konuda yapılan itirazlar karara bağlanmadan yetkisi dışında bir müdahalede bulunarak seçim suçu işlemişlerdir. YSK, önce sözlü kamuoyu açıklamasıyla sonra yazılı kararla zincirleme şeklinde, seçim sonucunun tağyirine (değiştirmek) kasten sebebiyet verme girişiminde bulunmuştur.”

CHP, AYM’ye gidiyor

Öte yandan CHP Yüksek Seçim Kurulu üyesi Mehmet Hadimi Yakuoğlu, YSK’nın referandumun iptaline ilişkin başvuruları reddetmesinin ardından açıklamalarda bulundu. YSK’nin Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi’nin referandumun iptal istemini 10’a karşı 1 oy ile reddettiğini söyleyerek, “Ancak gerekçeli kararın yazılması elbette ki zaman alacaktır. Öncelikle Anayasa Mahkemesi, ondan sonrada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar bunu götürmek zorundayız. Çünkü biz ‘hayır’a oy veren yüzde 49 seçmenin tüm sorumluluğunu taşıyoruz” dedi

*****

İlk tepki: Meşruiyet sorunu büyüdü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK’nin verdiği ret kararı sonrası gerekçeli kararın açıklanması için beklediklerini söylerken, “Hukukçularımızla toplanacağız, bütün süreci planlayacağız, yarın bu konu hakkında siyasi bir karar vereceğiz” dedi.

Tezcan, CNN Türk canlı yayınında şu açıklamalarda bulundu: “Karar bizi mutlu etmedi. Meşruiyet sorununu büyüterek devam etmiştir. İptal verseydi meşruiyet sorunu çözülmüş olacaktı. YSK, kendisini kanun koyucu yerine koymuştur. YSK, seçim hilesine fırsat vermiştir.

Bundan sonrasına gelince bütün hukuk yollarını işleteceğiz. MYK’da gerekçeli kararı görelim dedi, bu mücadelenin hukuk boyutunda nereye gideceğini MYK karar verecek. Bundan sonrası hukuk yolunda AYM, AİHM konusunda iki değerlendirme yapacağız. Hukukçularımızla toplanacağız, bütün süreci planlayacağız, yarın bu konu hakkında siyasi bir karar vereceğiz.”