YSK’nin AKP’nin İstanbul’da tüm oylar yeniden sayılsın talebini reddetmesinin ardından gözler İmamoğlu’nun ne zaman mazbata alacağına çevrildi. CHP’li Gökçen, YSK’nin bu geceki kararının, İmamoğlu’nun mazbata alması gerektiği yönündeki düşüncelerini tescillediğini belirtti. CHP’nin hukukçu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), AKP tarafından yapılan “İstanbul’un 31 ilçesinde tüm oylar yeniden sayılsın” talebini reddetmesini BirGün’e […]

“YSK’nın bu kararından sonra en kısa sürede mazbatayı bekliyoruz”

YSK’nin AKP’nin İstanbul’da tüm oylar yeniden sayılsın talebini reddetmesinin ardından gözler İmamoğlu’nun ne zaman mazbata alacağına çevrildi. CHP’li Gökçen, YSK’nin bu geceki kararının, İmamoğlu’nun mazbata alması gerektiği yönündeki düşüncelerini tescillediğini belirtti.

CHP’nin hukukçu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), AKP tarafından yapılan “İstanbul’un 31 ilçesinde tüm oylar yeniden sayılsın” talebini reddetmesini BirGün’e yorumladı.

2972 sayılı kanunun 22’nci maddesine göre, il birleştirme tutanağında en çok oy alan kişinin başkan seçilmiş olduğunu, dolayısıyla Ekrem İmamoğlu’nun çoktan mazbatasını alması gerektiğini vurgulayan Gökçen, mazbata verme yetkisine ilişkin, “Bu herhangi bir seçim kurulunun takdir yetkisinde bile değil. Mesela 2014 seçimlerinden sonra itiraz süreci bitmeden Melih Gökçek mazbatasını almıştı. Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının bugüne kadar geciktirilmiş olması bile hata, ama hatanın neresinden dönerlerse kârdır. YSK’nın bu kararından sonra en kısa sürede mazbatayı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen

AKP’nin bugüne kadar itirazlara ilişkin yeterli delil gösteremediğinin altını çizen Gökçen, buna rağmen seçim kurullarının geçersiz oyların tümünün sayılmasına yönelik karar verdiğini belirtti.

Gökçen, şunları söyledi:

“Biz her zaman söylüyorduk, tutanağa karşı itiraz veya oyların sayımı talebiyle itirazın gerekçeli ve delilli olması gerekir. AKP bugüne kadar pek bir delil gösterememişti. Buna rağmen seçim kurulları, geçersiz oyların tümünün sayılmasına karar vermişti. Şimdi AKP’nin geçerli ya da geçersiz tüm oyların sayımı talebi reddedildi, geriye sadece bazı sandıkların sayımı kaldı.”

‘YSK’NİN KARARI İMAMOĞLU’NUN MAZBATASINI TESCİLLEMİŞTİR’

Seçimin yenilenmesi ihtimalini ortaya atanların, Türkiye’ye ve toplumun demokrasiye olan inancına zarar verdiklerini vurgulayan Gökçen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz en baştan beri söylüyoruz: Ekrem İmamoğlu seçilmiş büyükşehir belediye başkanıdır ve mazbatasını alacaktır. YSK’nın bugünkü kararı bu düşüncemizi tescillemiştir.”