AKP’nin YSK eliyle İstanbul seçimlerini iptal ettirmesinin ardından gözler kamuoyu araştırmalarına çevrildi. YSK kararı öncesine dayanan, fakat olası bir iptal durumunu inceleyen son anketlere, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının hukuksuz biçimde elinden alınmasının öncü etkileri yansıyor. İki anket şirketinin de konu hakkındaki araştırmaları, seçmenin tercihini hak gaspı durumunun etkileyeceğini, olasılığın gerçekleştiği varsayılırsa İmamoğlu’nun önde olacağını gösteriyor. MAK […]

YSK’nin kararı öncesi olası iptal durumunu inceleyen anketler: İhtimal bile farkı açtı

AKP’nin YSK eliyle İstanbul seçimlerini iptal ettirmesinin ardından gözler kamuoyu araştırmalarına çevrildi. YSK kararı öncesine dayanan, fakat olası bir iptal durumunu inceleyen son anketlere, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının hukuksuz biçimde elinden alınmasının öncü etkileri yansıyor.

İki anket şirketinin de konu hakkındaki araştırmaları, seçmenin tercihini hak gaspı durumunun etkileyeceğini, olasılığın gerçekleştiği varsayılırsa İmamoğlu’nun önde olacağını gösteriyor.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, TV 5’te yayımlanan ve gazeteci Mustafa Yılmaz’ın sunduğu ‘Kulis Ankara’ programına konuk oldu. Kulat, programın sonunda, “31 Mart Seçimleri Sonrası İstanbul Seçim Sonuçları Araştırması” başlığıyla yaptıkları son seçim anketine dair verileri açıkladı. MAK Danışmanlık’ın 27-30 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da 5 bin 500 kişi ile yaptığı, yüzde 1,2 oranında yanılma payı olan araştırmanın sonuçları, 23 Haziran’daki seçimde İmamoğlu’na oy verenlerin oranının artacağını gösteriyor.

YÜZDE 20 BELİRLEYİCİLİĞİ

Kulat, “Seçimin tekrarlanması durumunda politik tercihiniz değişir mi?” sorusuna deneklerin yüzde 79’unun “Değişmez” cevabı verdiğini, yüzde 8’inin kararsız olduğunu, yüzde 13’ünün ise “Evet, değişir” cevabı verdiğini açıkladı.
Mehmet Ali Kulat, “Kararsızları dağıttığınızda, yüzde 16-17’lik bir seçmen, ki seçimin kaderini değiştirecek bir seçmen, bu seçmen, ‘Evet, kararım değişir’ diyor ve bu seçmen, ağırlıklı olarak AK Parti’ye oy verdiğini, yani Cumhur İttifakı’na oy verdiğini söyleyen seçmen” diye konuştu.

ORANI ARTIYOR

Bu verileri değerlendiren Mehmet Ali Kulat, “Bu fotoğraf doğru çıkarsa, Ekrem İmamoğlu’na oy verme oranının artacağını gösteriyor, bu veriler” dedi.

Anket, 31 Mart seçimlerinin ardından ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ‘iptal’ kararından önce yapılan son anket olmasının yanı sıra, Millet İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun masasındaki son anket olması bakımından da önem taşıyor.

İMAMOĞLU 2 PUAN ÖNDE

Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı ise, 23 Haziran’da tekrarlanacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 2 farkla AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın önünde göründüğünü belirtti.

Beyaz Tv’de katıldığı programda konuşan Sarı, 21-22 Nisan tarihlerinde 40 bin kişiyle yapılan ankette 18-29 yaş grubunun yüzde 54.6’sının CHP’li İmamoğlu’na oy vereceğini belirtti. Sarı’nın ‘belirleyici kitle’ dediği grubun yüzde 42.2’si ise Yıldırım’a oy vereceğini söyledi.

Ankete göre 30-39 yaş grubunun yüzde 49’u İmamoğlu derken, 40-49 yaş grubunda bu oran yüzde 44.9’a düşüyor. 60 yaş üstünün ise yüzde 47.2’si İmamoğlu’na oy vereceğini belirtiyor.

Sarı, toplam oy oranını ise yüzde 50.2 Ekrem İmamoğlu, yüzde 48.1 Yıldırım olarak açıkladı.