YSK, Cizre ve diğer yerlerde alınan sandık taşıma kararının yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çok sayıda başvuruyu da karara bağlayacak

YSK’ye başvuru yağıyor
NURCAN GÖKDEMİR
nurcangokdemir@birgun.net

Yüksek Seçim Kurulu’na, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki il ve ilçelerden ‘güvenlik’ gerekçesiyle sandık taşıma istemi içeren başvuru yağıyor.
Yüksek Seçim Kurulu, Başkan Sadi Güven’in “Bayramdan sonra görüşeceğiz” açıklaması nedeniyle dün gündemine alması beklenen sandık taşınması kararlarını sürpriz bir şekilde görüşmedi.

500 bin seçmenlik başvuru
Kurulun önünde ‘güvenlik’ gerekçesiyle şimdilik yaklaşık 500 bin seçmenin taşınması istemini içeren başvuru bulunuyor. Son günlerde başvuruların artmasının karar aşamasında olan YSK’yi etkilemeye yönelik olduğu yorumları yapılıyor. YSK’nin bu başvurularla ilgili alacağı olası bir sandıkların taşınması kararı sonrası benzeri kararların tüm bölgeye yayılması bekleniyor.

‘Daha sonra bakarız’
Edinilen bilgiye göre, önceki gün rutin gündemle yapılan toplantıda siyasi parti temsilcileri, Cizre kararı ile diğer başvuruların bir an önce karara bağlanmasını istedi. Ancak Kurul Başkanı Sadi Güven, “Daha sonra bakarız” diyerek gündeme alınma istemlerini kabul etmedi.

YSK arada kaldı!
Kurulun, hükümet kaynaklı baskılar nedeniyle karar vermekte güçlük çektiği öğrenildi. AKP, Kurul Başkanı Sadi Güven ve üyelerin yanı sıra kuruldaki siyasi parti temsilcilerini de sandıkların taşınması kararlarının onanması için ikna etmeye çalışıyor.

7 Haziran öncesi Diyadin, Hani, Nusaybin ile Ağrı ve Bitlis Merkez ilçelerden gelen sandık birleştirme istemlerini oybirliği ile reddeden YSK’nin, alacağı aksi bir kararı açıklamakta güçlük çekeceği yorumları yapılıyor.