Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, 2023 seçim sonuçlarını değerlendirirken Emek ve Özgürlük İttifakı’na ilişkin “Emek ve Özgürlük İttifakı stratejik olarak doğrudur. Ancak taktiksel olarak hatalar yapıldı. Birlikte hareket etme konusunda ittifak bileşenlerimizle mutabık kalmış olsak da bu birlikteliğin biçimi konusunda farklı düşündük” dedi. Çiçek, Selahattin Demirtaş’ın ‘aktif siyaseti bırakıyorum’ açıklamasına ilişkin ise “Tartışırız, kriz yaşarız ancak kol kola girip ayağa kalkmasını da yürümesini de biliriz" diye konuştu.

YSP'li Cengiz Çiçek’ten 'Emek ve Özgürlük İttifakı' değerlendirmesi: Taktiksel olarak hatalar yapıldı

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, seçim öncesinde alınan kararlara yönelik eleştiriler ve partisinin başlattığı 'yenilenme' sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın sorularını yanıtlayan Çiçek, Emek ve Özgürlük İttifakı’na ilişkin yaptığı değerlendirmelerde “Emek ve Özgürlük İttifakı stratejik olarak doğrudur. Ancak taktiksel olarak hatalar yapıldı. Bakın hata diyorum, yanlış demiyorum. Birlikte hareket etme konusunda ittifak bileşenlerimizle mutabık kalmış olsak da bu birlikteliğin biçimi konusunda farklı düşündük” dedi.

“Hatanın sebebi yol ve yöntem eksikliğidir” diyen Çiçek, “Güncel tartışmalara atfen söylemek gerekirse Kürt siyasetinin Kürt meselesine dair politikalarındaki gerilemelerin, yetmezliklerin sorumlusu nasıl ki sosyalist örgütler, hareketler değilse; sosyalist mücadelenin zayıflığının, toplumsallaşamamasının sorumlusu da Kürt hareketi değildir. Bu iki yanlış okuma, tam da devletçi politikaların amaçladığı gibi Kürt hareketinin tecrit edilmek istenmesi, sosyalist örgütlerin de var olan krizli hallerinden çıkamaması demektir” diye konuştu.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birlikte hareket etme konusunda ittifak bileşenlerimizle mutabık kalmış olsak da bu birlikteliğin biçimi konusunda farklı düşündük. Bizler en başından beri en doğru yöntemin seçimlere tek listeyle girilmesi olduğunu savunduk. Ancak uzun müzakerelere rağmen bunu gerçekleştiremedik. Öte yandan ittifakın günün sonunda salt siyasi partilerin, örgütlerin yan yana gelişi fotoğrafının dışına çıkamaması da bir başka ciddi eksikliğimizdir.”

“Selahattin Demirtaş’ın seçim sonrasında parti yönetimine ve seçim sürecindeki iletişimsizliğe dönük eleştirileri de içeren bir yazısı çokça tartışıldı. Demirtaş’ın eleştirilerine dair görüşleriniz nelerdir?” şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

“Her şeyden önce şunu söylemek isterim ki, Sayın Demirtaş bizim yol arkadaşımızdır, yoldaşımızdır. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde önemli roller üstlenmiş ve üstlenecek birisidir. Koşullar ne olursa olsun mirasını yüklendiğimiz geleneğimizin gereği olarak bütün değerlerimizin, yoldaşlarımızın kolektif aklı etrafında yürüyüş ısrarımız devam edecektir.

Partimiz gerek hapishanedeki yoldaşlarımızın gerekse dostlarımızın ve halkımızın eleştirilerini, önerilerini almıştır, almaya da devam edecektir. Bu süreci bir eleştiri özeleştiri süreci olarak değerlendireceğini, gerekli kararları alacağını deklare etmiştir. Biz işin bu boyutuna odaklandık. Eleştiriler bizi büyütür, güçlendirir, buna inanıyoruz. Tartışırız, kriz yaşarız ancak kol kola girip ayağa kalkmasını da yürümesini de biliriz. Bu gündemler etrafında ikilikler, karşıtlıklar çıkarmak isteyenlere de tarihimizi hatırlatırız.”