Yeşil Sol Parti'nin yeni ismi ve eş genel başkanlarının belirleneceği 4’üncü Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Partinin yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) oldu. Partinin yeni eş genel başkanları ise Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan olarak açıklandı. Oruç, "İttifak politikalarımızı yeniden gözden geçirdik. Yeni dönemde bileşen ve ittifaklarımızla beraber en geniş toplumsal ve demokratik ittifakı kuracağız" dedi. Bakırhan ise yerel seçimlere ilişkin, "Kayyumlar iradesi gasp edilen bütün belediyelerimizi geri alacağız" diye konuştu.

YSP'nin yeni ismi HEDEP oldu: Yeni eş genel başkanlar Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan

BirGün ANKARA

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 4’üncü Olağan Kongresi, bugün Ankara Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kongreye sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce kişi geldi.

“Özgürlük için yeniden” sloganı ile düzenlenen kongrede, partinin yeni ismi ve yeni eş genel başkanları belli oldu.

Yapılan açıklamada, Yeşil Sol Parti'nin yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak anons edildi.

Partinin yeni eş genel başkanları ise Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan oldu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin logosu

HEDEP'İN YENİ KURULLARI

Öte yandan HEDEP'in yeni kurulları da belli oldu.

Partinin Parti Meclisi Asil Üyeleri 89 kişiden, PM Yedek Üyeleri 35 kişiden, Merkez Disiplin Kurulu Asil Üyeleri 7 kişiden, Merkez Disiplin Kurulu Yedek Üyeleri 2 kişiden, Uzlaşma Kurulu Asil Üyeleri 5 kişiden, Uzlaşma Kurulu Yedek Üyeleri ise 2 kişiden oluştu.

TÜLAY ORUÇ İTTİFAK POLİTİKALARIMIZI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRDİK

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç, kongrede açıklamalarda bulundu.

Seçimi geride bıraktıklarını belirten Oruç, "Yaz boyunca hem Mayıs seçimlerini değerlendirmek hem de yeni dönem mücadele hattımızı belirlemek için yüzlerce toplantı yaptık, on binlerle bir araya geldik. Hatalarımızdan dersler çıkardık. Yeniden yapılanmayı yerelden merkeze, merkezden yerele doğru yeniden yapılanma süreci içindeyiz. Güçlendirilmiş yerel yönetim anlayışını hâkim kılmak için mücadelemiz var gücüyle devam edecek" diye konuştu.

İttifak ile ilgili verdiği mesajda Oruç, "Egemen bloklara karşı ezilen ve sömürülenlerin hak, adalet, özgürlük, barış, demokrasi mücadelesinin tarihsel ittifakıyız. Faşist-otoriter rejim kendini tahkim ederken mücadeleyi seçimlere, sandıklara hapsetmek isteyen ana muhalefete de bir çift sözümüz var; mücadele alanlarda, fabrikalarda, sokaklarda, köylerde, mahallelerde halkın arasında olur. Bizler ittifak politikalarımızı yeniden gözden geçirdik. Yeni dönemde bileşen ve ittifaklarımızla beraber en geniş toplumsal ve demokratik ittifakı kuracağız" ifadelerini kullandı.

"Her aydın, yazar, gazeteci, sosyal demokrat, feminist, yurtsever, herkes elini taşın altına koyması gerekiyor. Gelin bu ittifakı inşa edelim" çağrısını yapan Oruç, şunları söyledi:

"3. Yol ince, engebeli, uzun meşakkatli bir yoldur. Bizler bu yolu hep beraber kararlı adımlarla yürüyoruz. Cumhuriyetin 2. yüzyılında; işçilerin, emekçilerin, yoksulların, kadınların, gençlerin, cinsel yönelimlerinden dolayı dışlananların, doğa ve insan hakları savunucularının, Kürtlerin, Alevilerin, bütün halkların ve inançların özgür, eşit, adil, barışçıl koşullarda yaşayabileceği Demokratik Cumhuriyeti, ikinci yüzyılda hep birlikte kuracağız. Gelin bir yüzyıl daha kaybetmeyelim. Bu ülkenin karayan yarası olan Kürt sorununu, Alevilerin sorununu, emekçilerin kadınların sorunları hep birlikte çözelim."

TUNCER BAKIRHAN: BÜTÜN BELEDİYELERİMİZİ GERİ ALACAĞIZ

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırkan, kongrede yaptığı konuşmada, aşırı sağın dünyada yayılmaya başladığını ve ana akım siyasete dönüşmeye başladığını belirterek, “Böylesi bir atmosferde bizler devrimci mücadeleyi, kültür ve ahlakı, kapitalist modernitenin insafına bırakamayız. Bölgesel ve yerel düzeyde tarihin hızlandığı bir süreçteyiz. Ortadoğu küresel dönüşümlerin hassas terazisi olmaya devam ediyor. Ortadoğu hem görkemli direniş ve değişimlerin kalbi hem de zalim diktatörlerin boy gösterdiği topraklardır” dedi.

Bakırhan, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına da değinerek, “Sömürgeci, işgalci her anlayışa karşı tavrımız ve duruşumuz nettir. Böyle olmaya devam edecektir. Bir halkın işgale karşı direnişi ne kadar meşru ve gerekliyse, bununla ilgili yürütülecek mücadele yöntemi de o kadar önemli ve değerli olduğunu biliyoruz. Bu savaş tüm acımasızlığı ile yaşanırken, bunu durdurmak yerine ateş ile menzile gitmek açıkçası bu savaştan medet ummaktır. Bu savaşın derinleşmesine destek veren herkes insanlığa karşı suç işlemektedir. Filistin’de yaşananlar çok tanıdıktır. Hemen yanı başımızda aynı acıları, aynı ölümleri, aynı kayıpları yaşamaya devam etmekteyiz” diye konuştu.

Bakırhan, yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

"Kayyumlar iradesi gasp edilen bütün belediyelerimizi geri alacağız. Bu seçimde sadece kayyum atanan belediyeleri değil, Türkiye’nin bütün bölgelerinden de belediyeleri alacağımızı ve kazanacağımızı bir kez daha buradan sizlere iletmek istiyorum. Mayıs seçimlerinden sonra bütün kurullarımız ile birlikte yeniden güçlü bir çalışmaya başladık. Bu dönemin stratejisini belirlemek üzere aylardır toplantılar alıyoruz. Sizle, halkımız ve emekçilerle buluşmaya devam ediyoruz. Yol haritamızı oluşturmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem yol haritamızı da siz değerli halkımız ve kamuoyu ile paylaşacağımızı da buradan belirtmek istiyorum."

İttifak ile ilgili de mesaj veren Bakırhan, "Dönem halklarla ittifak dönemidir. Seçim hesaplarına sıkışmayan, siyasi partilerle sınırlı kalmayan, nerede direniş varsa orada olan, nerede zulüm varsa karşısında duran, demokratik, toplumsal ittifaklar zamanıdır. Bizim çizgimiz ne iktidarın sömürü düzeni, ne restorasyoncu çizgidir. Biz bu ülkeye baharı getirecek üçüncü yolu sunmaya ve örmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM AKIN: YEŞİL SOL PARTİ SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRDİ

Kongrede YSP Eş Sözcüsü İbrahim Akın, açıklamalarda bulundu. 

"Bu kongre sadece olağan bir kongre değil, olağanüstü koşullarda yaşanmış bir sürecin değerlendirilmesi ve yeni bir sayfanın açılması bakımından bir devir teslim törenidir" diyen Akın, şunları kaydetti:

"Biz olağanüstü koşullarda, birleşik mücadelemizin temsilcisi HDP'ye dönük her türlü operasyonları engelleyerek mayıs seçimlere dönük bir çalışma içerisindeydik. Ancak kumpas davasıyla, engellemelerle ve seçimlerde son anda bizi siyasetsiz bırakma çalışmalarının önüne geçmek için Yeşil Sol Parti tarihsel bir misyon üstlendi ve seçimlere Yeşil Sol Parti olarak girmiş olduk. Yeşil Sol Parti, HDP bileşeni olarak bu sorumluluğu yerine getirdi."

İsrail-Filistin çatışmasına değinen Akın, "Biz Filistin halkının meşru mücadelesinin yanındayız. Ancak bu savaş politikaları içerisinde özellikle Hamas'ın sivillere dönük, kadınlara dönük yapmış olduğu katliamları savunmamuz mümkün değildir" ifadelerini kullandı.