YTÜ öğretim üyesi Uğur Kutay'a derste kullandığı ifadeler nedeniyle 'dini değerlere hakaret' suçlamasıyla açılan soruşturmaya tepki gösteren YTÜ Sinema Kulübü öğrencileri, Kutay'a destek için yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Karalama kampanyasına karşı hocamızın yanındayız" denildi.

YTÜ öğrencilerinden Uğur Kutay'a destek: "Karalama kampanyasına karşı hocamızın yanındayız"

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğretim üyesi Uğur Kutay'a derste kullandığı ifadeler nedeniyle 'dini değerlere hakaret' suçlamasıyla soruşturma açılmasına tepki gösteren YTÜ Sinema Kulübü öğrencileri, yazılı bir açıklama yaparak, Karalama kampanyasına karşı hocamızın yanındayız" dedi.

Üniversitelerin eleştirel yaklaşımlara açık, özgür düşünceyi önemseyen özerk yapılar olması gerektiğine dikkat çeken öğrenciler, "Özgürlük alanlarını kısıtlayan sanat ve bilimin doğasına aykırı bu yaklaşımlar ilerlemenin önündeki en büyük engeldir" dedi.

Sinema kulübü öğrencileri soruşturmanın takipçisi olacaklarını kaydetti.

YTÜ Sinema Kulübü öğrencilerinin açıklaması şöyle:

"Danışman hocamız Uğur Kutay'ın kendi dersinde sarf ettiği iddia edilen sözleri üzerinden soruşturma açılmasına ve karalama kampanyasına karşın değerli hocamızın yanındayız. İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken sözlerin iktidarın hakim ideolojisiyle uyuşmadığı her durumda cezalar, baskılar ve görevden uzaklaştırmalarla sonuçlanan korku ikliminde yaşamayı reddediyoruz. Üniversiteler eleştirel yaklaşımlara açık, özgür düşünceyi önemseyen özerk yapılar olmalıdır. Özgürlük alanlarını kısıtlayan sanat ve bilimin doğasına aykırı bu yaklaşımlar ilerlemenin önündeki en büyük engeldir. Uğur Kutay akademide yıllarca emek vermiş, bu ülkenin birçok sanatçısının gelişimine katkıda bulunmuş ve öğrencilere sinema sanatını sevdirmiş çok değerli bir akademisyendir. Soruşturmanın takipçisi olmakla birlikte YTÜ Sinema Kulübü olarak danışman hocamızın yanındayız."

ytu-ogrencilerinden-ugur-kutay-a-destek-karalama-kampanyasina-karsi-hocamizin-yanindayiz-1100829-1.

NE OLMUŞTU?

YTÜ öğretim üyesi ve BirGün yazarı Uğur Kutay, iddiaya göre 5 Aralık Pazartesi günü "Senaryo Yazımı" dersi sırasında bir grup öğrenciyle tartışma yaşadı. Şikayet edilen Kutay hakkında üniversite yönetimi tarafından ‘dini değerlere hakaret’ suçlumasıyla soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında Kutay’ın derslerine ara verildi.