Gazetecilerin protestosuna yol açan yeni TCK'ya, bir itiraz da Kamu İhale Kurumu'ndan geldi.

Gazetecilerin protestosuna yol açan yeni TCK'ya, bir itiraz da Kamu İhale Kurumu'ndan geldi. Yeni TCK'ya göre yapım ihalelerine fesat karıştırmak suç olmaktan çıkıyor. Bu durumda Yüce Divan'da yargılanan Koray Aydın, Yaşar Topçu ve Cumhur Ersümer gibi bakanlara da ceza verilemeyecek.

Yürürlükteki Türk Ceza Kanunu'nun 205'nci maddesi "alım-satım ve yapıma fesat karıştırmak" şeklinde düzenlenirken, yeni TCK'nın 235'nci maddesinin kapsamı "mal alım-satımları ve hizmet alım-satımları ile sınırlı kiralamalar" olarak düzenlendi. "Yapım ihaleleri" deyimi kanun metninde yer almadı. Bu durumda Kamu İhale Kurumu hukukçularına göre, kanun metninde yazılı olmayan yapım ihalelerine ilişkin bir ihaleye fesat karıştırma suç olarak değerlendirilemeyecek. Dolayısıyla bu suça ilişkin eylemler de cezalandırılamayacak.

CEZA VERİLEMEYECEK

Yüce Divan'da yargılamaları devam eden Yaşar Topçu, Koray Aydın ve Cumhur Ersümer gibi eski bakanlar da suçlu bulunsa bile cezalandırılamayacak. Diğer yandan Anayasa'nın 76'ncı maddesindeki milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen "yapım ihalelerine fesat karıştırmaktan mahkum olanlarla" ilgili hüküm de işlerliğini yitirecek. Böylece, yapım ihalesine fesat karıştırmaktan mahkumiyeti olanların milletvekili olmasına yönelik bir engel kalmayacak. Bu arada devletin ihale yapmaksızın doğrudan temin ve pazarlık yaptığı ihaleler de yeni bir düzenleme yapılmadığı için suç unsuru dışında kaldı.