Yüce Divan oylaması Meclis gündeminde

Meclis, bu hafta yoğun gündemle çalışacak. Yasama çalışmalarının yanı sıra önemli bir denetim konusunu da ele alacak. Ekonomi Eski Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan ve çalışmalarını tamamlayan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun raporu, bu hafta Genel Kurul’da görüşülecek.

Eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilmesine gerek görülmeyen Rapor’un hangi gün görüşüleceğine, AKP Grubu bugün karar verecek. Rapor, Meclis TV’nin yayınının da olduğu salı, çarşamba ya da Perşembe günü görüşülecek.

MAYIN TASARISI...

Genel Kurul’da ayrıca görüşmeleri yarım kalan “Milli mayın faaliyet merkezi” kurulması ve askerlik yasalarında değişiklik yapan yasa tasarısı ile kolluk gözetim komisyonu kurulmasına ilişkin düzenleme de görüşülecek.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

TBMM’deki komisyonlar da gündemlerindeki konuları ele alacak. Maden Kanunu ve iç güvenlik paketi komisyonlarda görüşülecek.

***

Savunma yapmayacaklar

Anayasa gereği Genel Kurul’da sınırsız konuşma hakları bulunan 4 eski Bakan’ın o yetkiyi kullanmaları beklenmiyor. Kullansalar bile sınırlı kullanacaklar. AKP kulislerinde, eski Bakanların kendilerini savunma hakkını kullanmaları sırasında;  muhalefet partilerinin kürsüye laf atacakları ve tartışma çıkarmak için tüm yolları deneyecekleri kanaati hâkim. AKP’lilere  göre; eski Bakanların konuşma yerine,  konuşmamayı tercin etmelerin daha yerinde bir karar olacak. Parti yönetiminin de bu görüşleri eski Bakanlara ilettiği gelen bilgiler arasında. Eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın ise Genel Kurul’da kendini savunma imkanını kullanmak istediği, ancak AKP yönetiminin kendisine “İstersen o hakkını kullanma” diye telkinde bulundukları ifade edildi.