Rektörler kurulu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Pr

Rektörler kurulu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanması ile ilgili olarak toplandı. toplantı sonucunda YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in okuduğu açıklamada, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın çete kurarak ihaleye fesat karıştırmak iddiasıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandığı anımsatıldı. Açıklamada, bu işleminin ''Rektöre karşı amacı aşan tavır ve davranışların haklı olarak kamuoyunda ve yüksek öğretim camiasında, yükseköğretimle ilgili müzakerelerin AB ile başlayacağı bugünlerde büyük bir infiale neden olduğu'' vurgulandı.

REKTÖRLERİN TESPİTLERİ
''Bu çarpık olay, Türkler'i insan haklarına önem vermeyen bir biçimde gösteren Türkiye karşıtlarına AB'de bir fırsat daha tanınmasına yol açmıştır'' denilen açıklamada, Rektörler Komitesi'nin bugünkü toplantısında konuyu her yönüyle incelediği belirtildi. Açıklamada, bu inceleme doğrultusunda şu tespitlerin, kamuoyu ile paylaşılmasına oy birliği ile karar verildiği kaydedildi: ''Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin kuruluşunda oluşturulan idari kadronun önemli bir kısmı, yüklendikleri görevler açısından nitelikli değillerdir. Elemanların istihdamında bölgesel baskılar, siyasi eğilimler ve hatır-gönül ilişkileri etkili olmuştur. İhale işlemlerini esas olarak yürütenler, yasal kısıtlamalar nedeniyle mevcut yönetim tarafından değiştirilememiş, nitelikli elaman temini yoluna gidilememiştir. İdari kadronun yetersizliği nedeniyle satın alma ve alınan malzemelerin demirbaşa getirilme sürecinde sorun yaşanmıştır. Bu kapsamda, dış kredi yoluyla malzeme alımında ihmal, işi hafife alma ve savsaklama nedeniyle malzemelerin kesin kabulünde idari ve mali birimler tarafından bürokratik hatalar yapılmıştır.

KUSUR BAŞKALARINDA
Maliye Bakanlığı Müfettişlerince düzenlenen raporda da bu durum, aynen tespit edilmiştir. Bu hataları yapanlar, daha sonra kendi hatalarını rektör Aşkın'ın aleyhine kullanmışlardır. Şöyle ki, eski rektörün özel kalemi iken Mali ve İdari İşler Daire Başkanı olan ve malzemelerin bütçelendirilmesindeki kusuru nedeniyle görevinden alınarak başka göreve verilen bir personel, soruşturmada ihbarcı olarak önemli rol üstlenmiştir. Hakkında üniversite tarafından soruşturma açılmış olan bu kişinin savcılıktan ismen istenerek soruşturma sürecinde bilirkişi olarak görevlendirilmesi, bunun somut bir göstergesidir. Olayda adı geçen bir başka eleman da Tıp Fakültesi Sekreteri R. Çelik'tir. Adı geçenin hakkında, cihaz alımı projesindeki ihmali nedeniyle soruşturma açılmış, soruşturma sırasında emeklilik dilekçesi vermiş, daha sonra her nedense dilekçesini geri almıştır. Rektör Aşkın, tutuklanmayla sonuçlanan sorgulama sürecinde kişiliği ve temsil ettiği makam ile bağdaşmayacak ölçüde kötü, onur kırıcı muamelelere maruz bırakılmıştır. Sayın Hakim Sinan Sivri tarafından rektöre kelepçe takılmasının istenmesi, on saati aşan soruşturma safhası boyunca ayakta tutulması, bitkin ve yorgun olmasına rağmen uzun bir yolda yürümek zorunda bırakılması iddiaları da üniversite camiasını dehşete düşürmüştür.''

REKTÖRE SAHİP ÇIKMAK...
Açıklamada, ''Rektör Aşkın'a sahip çıkmak, cumhuriyete sahip çıkmakla eş anlamlıdır. Rektörler Komitesi, Rektör Aşkın'ın çete kurarak suistimal yaptığı için mi yoksa medreseleştirilmek istenen üniversitenin Cumhuriyetin laik, çağdaş yapısını korumak için mi bedel ödemek zorunda kaldığını kamuoyunun takdirine sunar'' denildi. Prof. Dr. Erdoğan Teziç, açıklamayı okuduktan sonra rektörler hep birlikte ayağa kalkarak alkışladılar. Prof. Dr. Teziç, rektörlere, Aşkın'a destek için 23 Ekim’de İstanbul'dan Van'a gitmek için uçak kalkacağını, uçağın İstanbul'dan Ankara'ya uğrayarak buradan Van'a gideceğini söyledi.

ÇİÇEK: ADETA BİR GÖSTERİ
YÖK Başkanı Prof Dr. Erdoğan Teziç, YÖK üyeleri ve rektörler, YÖK'teki Rektörler Komitesi toplantısının ardından, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti. Bir açıklama yapan Adalet Bakanı Çiçek, ''50'ye yakın insanın adeta bir gösteri, protesto tavrı içinde gelmiş olması, işin, gerçeğini aramaktan ziyade, gösteri boyutunun öne çıkmasına sebebiyet vermiştir'' dedi. Çiçek, şunları söyledi:'' Bu konu gündeme geldiğinden bugüne, konunun hukuki bir soruşturma ve hukuk çerçevesinde yapılması gerektiği gözardı edilerek, konu ideolojik ve bir siyasi zemine çekilmek istenmiştir. Bu konuda beyanat veren siyasi partilerimiz olmuştur. Soruşturması yapılan yer Yüzüncü Yıl Üniversitesi'dir, bir Cumhuriyet üniversitesidir. Soruşturma yapan da bu ülkenin Cumhuriyet savcılarıdır ve Cumhuriyet'in hakimleridir.”