Ataşehir Belediyesi’nin çocuklar için düzenlediği “Puki Parkta” etkinliğinin son konuğu Sunay Akın. Puki’nin kendisine Yuki’yi anımsattığını söyleyen Akın, “Yuki, çocuklar için hazırlanan ilk çizgi romanımızdır. Orhan Boran üstadımız yazar, Altan Erbulak ustamız da çizerdi. Puki’yi seyreden çocuklar hayatlarında ilk kez o güzel iki sanatçının adını duyacak” dedi.

Yuki efsane, Puki muhteşem

Kadir İNCESU

Pandemi döneminde zor günler geçiren çocuk tiyatrolarına destek verebilmek ve evdeki çocukların eğlenceli vakit geçirebilmelerine katkıda bulunmak için harekete geçen Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun çalışmalarıyla ortaya çıkan sevimli kukla Puki, kısa zamanda çocukların sevgilisi oldu. Ataşehir Belediyesi’nin uzman pedagoglarının ve eğitimcilerinin desteği ile hazırlanan “Puki Parkta” programında bir parkın içinde kendi evinde yaşayan sevimli kukla Puki, her bölümde farklı bir çocuk tiyatro topluluğunu konuk ediyor. Programın yönetmen koltuğunda Ataşehir Belediyesi tiyatro yönetmenleri A. Ercan Tulunay ve Muharrem Uğurlu oturuyor. Sevimli kukla Puki’ye sesiyle Simge Beşiz Özkal eşlik ediyor. Farklı disiplinlerden birçok uzmanı bir araya getiren projenin son konuğu, şair, yazar, müzeci Sunay Akın oldu. Puki ve Sunay Akın başta müzecilik olmak üzere, kediler, oyunlar ve şiir üzerine de sohbet etti. Etkinlik, 21 Şubat saat 10.00’da Ataşehir Merkezi Youtube kanalından izlenebilecek. Akın sorularımızı yanıtladı.

Çocukluğunuzda kukla oyuncağınız oldu mu hiç?

Oldu. Anneannemin yaptığı kuklalarım vardı. Anneannem mendille oyuncak tavşanlar yapardı ve onları tavşan gibi zıplatır, oynatırdı. Onlar da bir nevi kuklaydı. Çoraplardan evet o bildiğimiz ayaklarımıza giydiğimiz çoraplardan kuklalar yapardık. İçlerine pamuk koyar ve iki tane düğme dikerdik. Yüzü olurdu ve onları kukla olarak oynatırdık.

Kurduğunuz her müzede kukla var değil mi?

Evet var. İstanbul Oyuncak Müzesi’nde de var. Ataşehir Belediyesi Düştepe Oyun Müzesi’nde daha çok var. Çünkü kukla oyuncak ve oyun arasında bir yerde duruyor. Kartal Masal Müzesi’nde de kuklalar var. Fakat kukla bir seyirlik oyun olduğu için daha çok oyun müzesinde değerlendirilmesi gereken bir obje. Kurduğum pek çok müzede çok değerli 150 yıllık kuklalar var.

yuki-efsane-puki-muhtesem-843298-1.

Kaç müze kurdunuz bugüne kadar?

Birlikte sayalım istersen. İstanbul Oyuncak Müzesi, Antalya Oyuncak Müzesi, Gaziantep Oyuncak Müzesi, Samsun Müzesi, Ataşehir Belediyesi Düştepe Oyun Müzesi, Kartal Masal Müzesi, Beylikdüzü Rıfat Ilgaz Eğitim Tarihi Müzesi ve Barış Manço Müzesi… Sekiz etti.

KUKLALAR ÇOCUKLARIN EN GÜZEL OYUN ARKADAŞI

Bugüne kadar bir kuklanın konuğu olmuş muydunuz?

Çok güzel… Duygu Tansığ çok değerli bir kukla sanatçımızdı. Ne yazık ki bu pandemi sürecinde kaybettik. Onun geleneksel 150 yıllık bir kuklası vardı, İbiş. Gülhane Parkı’nda oynatılırdı İbiş. Talat Dumanlı’nın da oynattığı… Duygu Tansığ, Talat Dumanlı üstadımızdan almıştır o İbiş kuklasını. Ona İstanbul Oyuncak Müzesi’nde bir kere konuk olmuştum.

Ama onun dışında hayır. Puki’ye konuk oldum, çünkü kuklalar çok çok önemli. Çocuk dünyasını renklendiren, hayal dünyasını güçlendiren en güzel oyun arkadaşlarıdır kuklalar. Puki de bu konuda çok başarılı. Çok çok değerli bir oyuncu arkadaşımızın elinde… Onun performansını, oyununu çok beğendim. Ve aslında Puki’de bir tek kukla gözüküyor ama arkada çok büyük bir emek var. Ve Puki ile buluşmamızın Ataşehir Kültür Youtube kanalında yayınlanmasını inanın sabırsızlıkla bekliyorum.

Çekim öncesi yaptığımız sohbette, Puki’nin size Yuki’yi hatırlattığını söylediniz. Bu vesileyle ustalarımızı da analım…

Puki’ye konuk olarak gelirken günlerdir aklımda hep Yuki vardı. Yuki bizim ülkemizde çocuklar için hazırlanan ilk çizgi romandır. Sevgili Orhan Boran üstadımız yazar, Altan Erbulak ustamız da çizerdi. Ben de Puki ile sohbet ederken “Puki, Yuki’yi biliyor musun? Senin bir arkadaşın” dedim. Bu programda Orhan Boran ve Altan Erbulak’tan da söz ettik. Puki’yi seyreden çocuklar hayatlarında ilk kez o güzel iki sanatçının adını duymuş oldu.

***

yuki-efsane-puki-muhtesem-843299-1.

HEM ÇOCUKLARA EĞLENCE HEM DE TİYATROLARA DESTEK

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi: Pandemi döneminde zor günler geçiren tiyatrolarımıza ve tiyatrocularımıza destek için yeni projeler ürettik. Puki de bu projelerden biri. Her hafta bir tiyatro grubunu konuk ediyor ve çocuklarımıza eğitici-öğretici oyunlar oynuyorlar. Bu sayede hem evlerinde kalmak zorunda olan çocuklarımızın eğitimlerine katkıda bulunuyoruz hem de zor günler geçiren sektöre bir nebze de olsa destek olmaya çalışıyoruz.