Yüksek enerjili ve iddialı bir konser

Ömür Şahin Keyif / Edinburgh

Uluslararası Edinburgh Festivali devam ediyor. Hafta sonunda, Edinburgh Akademi İlkokulu’nun bahçesine kurulan sahnede, New Yorklu Konuk Şef Marin Alsop’un yönettiği, BBC İskoç Senfoni Orkestrası vardı. Glasgowlu orkestra, pandemi sonrası ilk kez İskoç seyircinin karşısına çıktı. Müzisyenlerin enerjisi, renkli ve iddialı programa karıştı. Konser, ABD’li besteci Jessie Montgomery’nin 2012’de yazdığı ‘Strum’ eseriyle açıldı. Montgomery’nin eseri, ABD’li farklı topluluklar, onların kültürleri ve içinde bulunduğumuz zaman dilimleri arasında seyahat ediyor. Bach’a da selam veriyor, ABD hak mücadelesinin müziklerine de; caz, blues tınıları da barındırıyor.

Şef Alsop’un sıkı sıkı sarıldığı eser, heyecan verici bir ahenke sahip. Program, sert bir geçişle, Kraliçe’nin Şefi, 2016’da hayatını kaybeden İngiliz besteci Peter Maxwell Davies’in ‘A Spell for Green Corn’ (Yeşil mısır için büyü) eseriyle devam ediyor. İskoç gelenekleri ve yerel müziklerinden ilham alan eser özellikle Laura Samuel’in keman performansıyla akıllarda kalıyor.

Programın en iddialı kısmı Beethoven’ın 5’inci Senfonisi; dünyada en çok bilinen ve çalınan eserlerden biri olsa da… Beethoven’in artık neredeyse tamamen sağır olduğu dönemde yazdığı eserin meşhur ilk dört notasının bestecinin kaderine isyan edişi olduğu düşünülüyor. Klasik müzik tarihinde bir dönüm noktası kabul edilen eser, Şef Alsop’un yüksek performansı ve çadır konser alanındaki ses kalitesiyle seyirciyi sahneye kilitliyor. Dakikalarca alkışlanan orkestra, bis olaraksa Brahms’ın ünlü 5 nolu Macar Dansı’nı tercih etti.