Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Türkiye’de sahte içki tüketimi nedeniyle ölümlerde yaşanan artış sebebiyle yetkililerin denetimlerin sıkılaştırması gerektiğini ve yüksek vergilerin halkı sahte içkiye yönlendirdiğini belirtti

Yüksek vergiler sahte içkiye yöneltiyor

Yağmur Beril VAROL

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Türkiye’de sahte içki tüketimi nedeniyle ölümlerde yaşanan artış sebebiyle halkı bilgilendirmek ve yetkilileri sıkı bir denetim yapmaya çağırdı. Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Giderek ağırlaşan yaşam koşulları ve alkollü içkiler üzerinde ki yüksek vergiler, tüketicileri sahte veya kaçak içki tüketmeye yöneltmekte. Bu da ölümlere, kalıcı arızalara veya hastalıklara yol açmaktadır” denildi.

Yapılan açıklamada, alkol ve alkollü içki üretiminin uzmanlık isteyen bir kimyasal süreç olduğunu ve mutlaka kimya mühendisleri kontrolünde, endüstriyel şartlarda, resmi otoritelerden izin alınarak yapılması gerektiğini aksi takdirde bu tarz vakaların son bulmasının veya en aza indirilmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.

Alkollü içkilerin ana hammaddesinin etil alkol yerine daha ucuz ve ulaşılması daha kolay olan metil alkol kullanılabileceği ve bunun da oldukça tehlikeli olduğu vurgulanan açıklamada, “Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz. Bunlar vücut içerisinde hasara yol açan maddelerdir. Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkânsızdır. İçerisindeki metil alkol oranı yüksek bir alkolle ya da tamamen metil alkolle üretilmiş içkiyi kullanan kişinin önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “İçki tüketimini azaltmak için vergileri arttırmak bir çözüm değildir. Bu yöntem birçok ülkede denenmesine rağmen sonuç alınamamıştır. Vergileri arttırmak, halkı kaçak ve sahte içki tüketmeye itmektedir. Sahte ve kaçak içki, ilk başta ölüm riski oluşturmaktadır. İkincisi ise uzun vadede kronik etkilenmedir. Kaçak içki üretimini engellemek Tarım ve Orman Bakanlığının sıkı denetimleri ile mümkündür.”