Muhalefet partileri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem görüşmelerini sürdürüyor. Bu haftaki gündem AYM ve YSK gibi yüksek yargı kurumlar oldu. Altı parti temsilcisi ortak metinde uzlaşmaya çok yakın.

Yüksek yargıyı Meclis seçecek

Hüseyin Şimşek

Altı muhalefet partisi, TBMM çatısı altında gerçekleştirdiği Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem görüşmelerinde yedinci toplantıyı geride bıraktı. Gelecek ay parti liderlerine sunulacak görüşmelerde, yargı konusu ele alındı. TBMM Halkla İlişkiler Binası'ndaki "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" toplantısına CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Bahadır Erdem, Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi adına Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya ve Demokrat Parti’den de Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp katıldı.

Edinilen bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi (AYM) Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu üyelerine seçilecek üyeler, uzun tartışmalara toplantının konusu oldu. Bu kurullardaki üyelerin belirlenmesinde asıl gücün Meclis olması fikri öne çıktı. Buna göre, ilgili kurullarda seçilecek üyelerin çoğunluğu, Meclis tarafından belirlenecek. Üç kuruluşta da en çok üyeyi Meclis seçecek. TBMM dışında barolar, yargı mensupları da üye belirlemede söz sahibi olacak. AYM’nin üye sayısının 21 olmasında da fikir birliğine varılırken AYM’nin her yönüyle güçlendirilmesi fikri öne çıktı.

YSK SEÇİM MAHKEMESİ OLACAK

Çalışmaya göre, AYM’ye parlamentodan yapılacak başvurularda, milletvekillerinin TBMM’de grubu bulunan bir partiye üye olmaları şartı da aranmayacak. Bir düzenlemeyi AYM’ye taşımak isteyen milletvekillerinin aynı parti mensubu olup olmadığına bakılmayacak. Parlamentonun onda biri oranına ulaşılması durumunda, farklı partiye mensup olsalar bile milletvekillerinin itirazları işleme alınacak.

Muhalefet, “seçim yolsuzluğu ve usulsüzlüğü” konusunda ise yetkiyi Yüksek Seçim Kurulu’na devredecek. Üzerinde varılan mutabakata göre, Yüksek Seçim Kurulu tam bir seçim mahkemesi haline getirilecek. Yargılama yetkisi genişletilecek. Şu an olduğu gibi çoğunlukla idari kararlar almayacak YSK, seçime dönük kusurlu işlemleri inceleyip hüküm verebilecek.