İktidarın dış politikadaki restorasyon çabalarının son halkası Şam oldu. Suriye’de yıllar süren savaşın aynı zamanda aktörü olan Saray, BAE ve Mısır’ın ardından Esad yönetimiyle de masaya oturacağının sinyallerini veriyor.

Yumuşamada son halka Şam

POLİTİKA SERVİSİ

Yaşanan başarısızlıkların ardından dış politikada U dönüşü yapan Saray yönetimi düne kadar husumetli olduğu pek çok ülkeyle yeni bir sayfa açmaya çabalıyor. Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından yumuşama sinyallerinin adresi Şam yönetimi oldu. Suriye’de yıllar süren savaşın bir aktörü olan Ankara, Esad yönetimiyle temas kurma çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye Gazetesi’nde dün yer alan habere göre Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ve Suriye Ulusal Güvenlik Başkanı Ali Memlük arasında Irak’ın başkenti Bağdat’ta görüşme yapılacağı belirtildi.


Gazetenin ulaştığı yetkili isimler de söz konusu iddiaları doğruladı. Görüşmenin yakın bir tarihte gerçekleşeceği ve önemli konu başlıklarının masada olacağı ifade edildi. Görüşmesinin en önemli konu başlıklarının ise PKK ve göç meselesi olacağı, bununla birlikte Dera, İdlib gibi Türkiye’yi yakından ilgilendiren bölgelerin de bu görüşmede ele alınacağı savunuldu. Türk ve Suriye istihbarat birimlerinin en yetkili iki ismi en son 2020 yılı ocak ayında Moskova’da bir araya gelmişti.

Dış politikada restorasyon sürecine giden Ankara’nın son dönem gerçekleştirdiği bazı hamleler şöyle:

• Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki hafta içerisinde BAE liderleriyle yaptığı üst düzey temaslar, 2013'ten bu yana hem ikili hem de bölgesel konularda gerilimin tırmandığı, neredeyse düşmanlık seviyesinde ilerleyen Ankara ve Abu Dabi arasında yeni bir sayfa açtığı değerlendirmesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Ağustos'ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ı kabul etmesiyle başlayan diplomasi trafiği, 31 Ağustos'ta ülkenin fiili lideri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan (MBZ) ile yapılan telefon görüşmesi ile devam etti. Görüşmenin ardından BAE’nin Türkiye’ye yatırım yapacağı açıklandı. Erdoğan ile MBZ arasındaki telefon görüşmesi uzun yıllardır en üst düzeyde gerçekleşen ilk temas olarak görülüyor.

• Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler Ankara’yı uzun süredir gerilim yaşadığı Mısır’la normalleşme arayışına itti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz mart ayında “Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de Dışişleri Bakanlıkları düzeyinde diplomatik temaslarımız başladı” dedi. Mısır'la ilk tur görüşmeleri 5-6 Mayıs'ta Kahire'de gerçekleştiren Türkiye, ikinci turun da yine dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde 7-8 Eylül'de Ankara'da olacağını açıkladı. Mısır yönetimi, ise Türkiye’den Arap ülkelerinin içişlerine müdahale girişimlerini durdurmasını şart koşuyor.

• İsrail ile açık olmayan yakınlaşma temasları ise devam ediyor. Diplomatik ilişki seviyesinin yeniden büyükelçi seviyesine çıkarılması da iki ülkenin gündeminde yer alıyor.

Öte yandan Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından ilişkilerin gerildiği Suudi Arabistan’la doğrudan görüşmeler sürüyor.