Yunan Bakan Kahire’ye gitti, harita değiştirildi

HABER MERKEZİ

Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) haritasını memnuniyetle karşılayan Ankara’nın Kahire’yle yakınlaşma mesajları Atina’yı harekete geçirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Kahire’de mevkidaşıyla görüşmesinin ardından Mısır, MEB haritasını yeniden güncelledi.

Mısır hükümetinin ilk haritasında 28. meridyenin doğusunda yer alan 18. Saha, Ankara’nın Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile deniz yetki anlaşması imzalaması öncesi BM’ye bildirdiği Türkiye kıta sahanlığının güney sınırlarında son buluyordu. Bu durum, Mısır’ın Meis Adası’ndan inen hattaki bölgede Türk kıta sahanlığını tanıdığı yorumlarını beraberinde getirirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan Kahire’yle anlaşma sinyalleri geldi.


Yunanistan basınında Mısır’ı ‘kalleşlikle’ suçlayan yorumlar yapılırken Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’yle telefonla görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Nikos Dendias soluğu Kahire’de aldı.

İlk haritayı ‘Mısır’ın Türkiye ile anlaşmaya açık kapı bırakması’ şeklinde yorumlayan Yunan gazetesi Katimerini, Mısır’ın yeni bir MEB haritası yayımladığını duyurdu. Yeni görsel eşliğinde “Mısır Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanlığı ihaleye çıkarılacak sondaj parsellerinin yeni bir haritasını yayımladı” denilen habere göre ‘Konum 28. meridyenin ötesine geçmeyecek ve Mısır’ın çizdiği deniz sınırları içinde kalacak şekilde yeniden belirledi” ifadeleri yer aldı.

Dendias, Mısırlı mevkidaşı ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’la görüşmesinin ardından geçtiği Güney Kıbrıs’ta, Yunan tarafının sorunu özünde çözülmüş addettiğini açıkladı. Mısır Dışişleri’nden de ülkeye Yunanistan yatırımının artacağı açıklaması geldi.

Yeni harita gelişmesiyle ilgili Yunanca sosyal medya paylaşımlarında 18. parselin tam olarak 28. meridyenin doğu sınırında durması için dikey olarak kesildiğinden söz edilirken, Arap basınında Kahire’nin geri adım attığı ve Türkiye’nin hak iddia ettiği 28. meridyenin doğusuna dair Yunanistan’ın itirazlarını kabul ettiği yorumları yapıldı.