Yunan hükümeti, evinin önünde öldürülen polis muhabiri Giorgos Karaivaz suikastinin bir an önce açıklığa kavuşturulacağını açıkladı. Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, “Yunan polisi çok hızlı bir biçimde suçluları bulup adalete teslim edecektir” dedi.

Yunan hükümeti: Gazeteci Giorgos Karaivaz cinayeti açıklığa kavuşturulacak

Yunan gazeteci Giorgos Karaivaz’in Cuma günü Atina'nın güneyindeki Alimos banliyösündeki evinin önünde kimliği belirsiz iki kişi tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin hükümetten açıklama geldi.

Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis ülkede yayın yapan ERT Televizyonu'na verdiği demeçte, olayın en kısa sürede aydınlatılacağını belirterek, "Yunan polisi çok hızlı bir biçimde suçluları bulup adalete teslim edecektir" ifadelerini kullandı. Bakan bu açıklama öncesinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile görüştüğünün de altını çizerek, Başbakan Miçotakis'in de olayın hızlıca aydınlatılmasını istediğini söyledi.

Giorgos Karaivaz’ın evinin öldürülmesine ilişkin olayın görgü tanıkları, saldırganların gazeteciyi vurduktan sonra motorsikletle olay yerinden uzaklaştığını kaydetti.

Henüz nedeni açıklanmayan cinayete ilişkin Yunan medyası ve gazetecinin çalışma arkadaşları, saldırganların Karaivaz'ın haberlerini yaptığı suçlular tarafından tutulduğunu iddia ediyor.

Kathimerini gazetesi, olay yerinde 17 mermi kovanı bulunduğunu yazdı fakat görgü tanıkları olaya ilişkin silah sesi duymadıklarını belirtmişti. Olayı soruşturan polis ekipleri ise saldırıda susturucu kullanılmış olabileceğini ifade ediyor.

AB’DEN CİNAYETE KINAMA

Gazeteci cinayetine üst düzey AB yetkililerinden de peş peşe kınamalar geldi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen suikasti Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kınayarak, "Bir gazetecinin öldürülmesi alçakça, korkakça bir eylem. Basın özgürlüğü belki de en kutsalı. Gazeteciler güvende çalışabilmeli" diyerek AB’nin özgürlüklerin safında olduğuna değindi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jurova da adaletin tecelli etmesi ve gaetecilerin güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini söyledi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic ise yetkili makamlardan olayı bir an önce her yönüyle araştırmasını ve sorumluluları yargı önüne çıkarmasını istedi. Mijatovic, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Karaivaz'ın öldürülmesinin gazeteciliğin Avrupa'da tehlikeli bir meslek olduğunu trajik biçimde hatırlattığını belirtti.

Kaynak: DW Türkçe