Yunanistan’a araçla gitmek kilometre sayacına bakıldığında kolay görünebilir. Fakat evraklar ve otoban fiyatlarına bakınca hem sabrın, hem bütçen sağlam olmalı yolcu!

Yunanistan’a aracıyla çıkacaklar, bu yazı sizin için!

Son yılların gözdesi Yunanistan... Ekranlardaki gezi programlarının etkisi, eskiden kalan o soğuk ilişkilerin yerini dostane bir havaya bırakması, fiyatların Türkiye’yle karşılaştırıldığında makul seviyelerde olması ve yakınlığıyla adeta bir cazibe noktası haline geldi komşu. Peki, gerçekten Yunanistan bu kadar ucuz mu? Yurt dışına araçla çıkmak kolay mı? Ne gibi evraklar hazırlamak lazım? Bu yazı, aracıyla Yunanistan’a, hatta oradan da Avrupa’ya uzanmak isteyenlere!

Bundan 15 sene evvel ilk yurt dışına çıkışım, uçakla Belçika’ya olmuştu. Brüksel ve Gent’i gördüğümde toyluğumun da etkisi olacak ki oralardan daha güzel memleket bir daha göremeyeceğimi sanmıştım. Evet, hem Gent, hem de Brüksel oldukça güzeldi ama Avrupa’nın, Asya’nın, ülkemizin veya Dünya’nın gezilecek daha ne çok yeri vardı...
Yunanistan’a ise ilk kez 2010’da, üstelik 1973 model bir Volkswagen Camper (Camper: İçerisinde yatak, buzdolabı, ocak, mutfak ve dolapların bulunduğu, iki kişinin kamp yapabilmesi amacıyla tasarlanmış araç) ile çıkmıştım! Yunanistan’ın gerek mutfağı, gerek kültürü, müziği, doğası ve deniziyle beni benden aldığını, yollarımızın yıllar boyu kesişeceğini daha o gün kendime fısıldamıştım. Zaten o günün üzerine de dört defa daha ziyaret ettim Yunanistan’ı.

SAĞLAM SABIR VE BÜTÇE!
Evet, hazır mısınız komşuya misafirliğe gidiyoruz! Öncelikle ülke sınırlarını terk edecek her Türkiye vatandaşının bildiğiniz üzere pasaport alması gerekiyor. 10 yıllık pasaport için ödemeniz gereken meblağ, yaklaşık 600 TL. Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi olduğundan ve dolayısıyla da Schengen ülkesi sayıldığından ötürü bildiğiniz üzere vizenizin olması şart. Yunanistan vizesi için tek yetkili olan Kosmos aracı firmasına başvurarak vizenizi alabilirsiniz. Vize ve hizmet ücreti için kişi başı 80 avro karşılığı olarak 280 TL ödemeniz gerekiyor. Biometrik fotoğraf, yurt dışı seyahat sigortasıyla birlikte bu rakam 100 avroyu bulacaktır.

Yunanistan’a trenle gitmek ne yazık ki artık mümkün değil. Uçakla, deniz yoluyla ve karadan gidebilirsiniz. Selanik veya Atina’ya kalkan uçaklarla Yunanistan’a ulaşıp, gezebilirsiniz. Deniz yoluyla da Ege ve Güney sahillerimizden kalkan teknelerle Midilli, Sakız, Rodos, Kos gibi adalara gidip oralardan kalkan feribotlarla Atina’ya, Volos’a yani anakaraya ulaşmanız mümkün. Sonrası iyilik, güzellik, bol deniz ve Ege mutfağı zaten! Yolculuğu karayoluyla tercih ederseniz ya kendi aracınızla gideceksiniz ya da özel otobüs firmaları ile 10 saati bulan yolculuk sonunda Selanik’e ulaşabileceksiniz. Gelelim yazımızın esas konusu olan “Kendi aracımla Yunanistan’a nasıl giderim?” sorusunun cevabına...

Yunanistan’a araçla gitmek kilometre sayacına bakıldığında çok kolay görünebilir. Fakat hazırlanacak evraklar ve Yunanistan’ın otoban fiyatlarına bakınca işin aslının pek de öyle olmadığını anlayacaksınız. Kısacası hem sabrın, hem bütçen sağlam olmalı ey yolcu!

EHLİYET FİYATINA SOFYA?
Uluslararası Ehliyet: Türkiye’de bu belgeyi vermeye tek yetkili kuruluş Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu. Ne işle iştigal ettiklerini tam anlamıyla çözemesem de üç beş yapraklık bu belge için ne yazık ki, tam tamına 415 TL ödemek zorundasınız. Üstelik bu rakam bir yıllık belge için ödenen tutar! Sonrasında yenilemek için de her yıl 225 TL daha ödemeniz gerekiyor. “Ama biz yurt dışında araba kiralıyoruz ve bu evrakı sormuyorlar” diyenler elbette olacaktır. Ne yazık ki, bu belge olmadan Pazarkule ve İpsala kapılarından Yunanistan’a giriş yapamazsınız. Fakat ‘şimdilik’ Bulgaristan Gümrük Kapıları bu belgeyi sormuyor. Yani Bulgaristan’a giriş yapıp, şöyle Plovdiv, Sofya civarlarını gezip oradan Yunanistan’a geçebilirsiniz. Bu size fazladan kilometrelere ve günlere mâl olacaktır ama uluslararası ehliyete vereceğiniz meblağı belki de Bulgaristan’da harcamak istersiniz, kim bilir? Bu konuda bir bilgi daha vermem gerekir. Her ne kadar internet sitelerinde “Uluslararası ehliyet zorunludur” yazsa da Ayvalık’tan Midilli adasına araçla geçişlerde de uluslararası ehliyet sorulmuyor. Bu da bilginiz dahilinde olsun. (Çipli ehliyetler çıktığında bu çilenin biteceği söyleniyor. “İnşallah” diyelim ama duy da inanma!)

Uluslararası Sigorta (Green Card): Aracınızla yurt dışına çıkarken gümrükte sorulan bir diğer önemli evrak da Uluslararası Sigorta, yani Green Card. Binek otomobiller ile 15 günlük de düzenlenebilen sigorta, seyahat süresine göre değişiklik gösteriyor. 15 günlük sigorta için TURİNG’e ödemeniz gereken meblağ 63 avro. Eğer 30 günlük sigorta yaptırmak isterseniz 80 avroyu gözden çıkarmalısınız. Aracınız binek otomobil değil de karavan, kamyonet veya pikap tarzında bir araç ise bu rakamlar katlanarak artıyor. Üstelik bu sigorta yurtdışında sizi değil, karşı tarafı koruyan bir yapıya sahip! Üstte belirttiğim gibi eğer Bulgaristan kapısından yurtdışına çıkıp, şöylece bir Plovdiv, Sofya turu sonrasında Yunanistan’a geçmek gibi bir niyetiniz varsa Bulgar gümrüğünde yüzde 30’ları aşkın bir indirimle bu sigortayı yaptırmanız da olası.

Bu iki evrakı önceden hazırlatmak gümrük kapısında size birkaç saat kazandırır. Ama olur da elinizi kolunuzu sallayarak İpsala Gümrük Kapısı’na gelirseniz, vakit sıkıntınız da yoksa oradaki ofisten yaptırmanız mümkün.


***

Yunan’ın yolları pek pahalı

yunanistan-a-araciyla-cikacaklar-bu-yazi-sizin-icin-82704-1.

Yunanistan otobanı söylenene göre İtalya ile birlikte Avrupa’nın en pahalı otobanı olarak baş köşede duruyor! Dedeağaç-Atina arasındaki yaklaşık 700 km’lik yol boyunca 10’un üzerinde gişeden bilet kesiliyor. Eğer 2,20 cm’den yüksek bir aracınız var ise vay halinize! Atina’ya dek ödeyeceğiniz meblağ 80 avroya yaklaşıyor. Evet, yanlış duymanız: 80 avro (Yaklaşık 280 TL). Tabii ki her gidişin bir de dönüşü var. Bir o kadar da dönüş yolunda harcayacağınızı unutmayın.
Eğer aracınız otomobilse gidiş-dönüş yaklaşık 60 avroluk bir meblağı hazır etmeniz lazım. Yollar temiz, kaymak gibi. Hız sınırı da 130’lara kadar çıkıyor ama karşılığında cepteki avrolara elveda! Tabii ki Yunanistan’ın da bir ‘E-5’i var. Yani paralı olan otoyolun hemen bitişiğinde seyreden, zaman zaman dağ bayır çıksa da bedava olan bir yol bu. Bazı noktalarda bu yola kaçmanız mümkün. Bu tip durumlarda birçok TIR’ın yaptığı gibi otobana ‘gir-çık’ yapabilirsiniz.
Evet, Yunanistan’ın mutfağına, kamp alanlarına, kültürüne, plajlarına sonraki haftalarda değineceğim. Hatta Bulgar kapısından girip tüm Balkanlar’ı birlikte dolaşacağız ama önce evraklarımızı nasıl hazır edeceğimizi yazmak istedim. Şimdi aracımız hazır, evraklarımız hazır, sırt çantamız, pasaportumuz, vizemiz, sigortalarımız da hazır. Her an yurtdışına doğru yola çıkabiliriz. Evet, hazır mıyız?