Yunanistan'da ezber bozan kabine: Polis tartaklamıştı, şimdi polisin başında

Yunanistan'da geçen pazar günü seçimlerde alınan zaferin ardından SYRIZA, kabineyi kurdu. Başbakan Aleksis Çipras hükümeti 13 bakan, 20 bakan vekili ve 6 bakan yardımcısından oluşuyor. AB ile borç müzakereleri nedeniyle 'savaş kabinesi' olarak da adlandırılan kabinede 6 kadın üye bulunuyor.

Çipras tarafından oluşturulan kabinede ilk kez bir görme engelli bakan görev alırken, Marksist ekonomi profesörü Yanis Varoufakis Maliye Bakanı oldu.

Dün sosyal medyada 2013 yılında polislerin arasında kalırken çekilmiş fotoğrafı paylaşılan Nikos Voutsis ise "İçişleri ve Yeniden Yapılandırma Bakanlığı"na getirildi. Polisler artık Voutsis'e bağlı olacak.

Kabinede bir diğer ilgi gören bakanlık ise Sağlık Bakanlığı oldu. Sağlık Bakanlığı'na görme engelli Panagiotis Korumblis getirildi. 63 yaşındaki Korumblis böylece ülkenin ilk görme engelli bakanı olarak tarihe geçti. Yunan medyasındaki haberlere göre Korumblis gözlerini 10 yaşında İkinci Dünya Savaşı döneminden kalan bir bombanın patlaması sonucunda kaybetmiş.

Yunanistan’da ekonomik krizin başlıca nedenlerinden olan yolsuzluk ve rüşvet skandalların üzerine gitmesi için “süper savcı” olarak tanınan Panayotis Nikoludis (65) Şeffaflık ve Yozlaşma ile Mücadele Bakanı oldu. Nikoludis, Yüksek Mahkeme savcısı iken vergi kaçakçılığı yapan 10 bin Yunanlıdan oluşan bir liste hazırlamıştı. Ayrıca, batık dört bankada yaklaşık 400 milyon euro’luk hortumlama skandalını ortaya çıkarmıştı.

Dışişleri Bakanlığı’na ise Nikos Kotzias getirildi. Daha önce Harvard ve Oxford'da araştırmacı ve öğretim görevlisi olarak çalışan Kotzias, bakan olmadan önce Pire Üniversitesi'nde "Uluslararası ve Avrupa Siyasi Teoriler Çalışamaları" dersleri veriyordu.

Savunma Bakanlığı'na ise göçmenlere karşı ayrımcı tutumu nedeniyle eleştirilen Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi lideri Panos Kamenos getirildi.