Yunanistan'da seçim öncesi açıklanan son anketler heyecanı daha da artırıyor. Birincilik için Syriza ile Yeni Demokrasi yarışıyor.

Yunanistan'da seçim öncesi anketlerde son durum

Ülkede iktidar değiştiren seçimlerden yalnızca sekiz ay sonra, 20 Eylül Pazar günü gerçekleşecek olan yeni seçimlerin galibinin hangi parti olacağını hiç kimse öngöremiyor; çünkü, her yeni ankette birinci parti, Yeni Demokrasi ile Syriza arasında gidip geliyor.

Son günlerde yapılan 4 ankette iki büyük partinin kafa kafaya geldiği dikkati çekiyor. Syriza lideri Aleksis Çipras ile Yeni Demokrasi lideri Vangelis Meimarakis arasında “Kim başbakan olsun?” sorusuna verilen yanıtlar da yarı yarıya paylaşılıyor.

YENİ DEMOKRASİ'NİN OLASI MÜTTEFİKİ
Ancak, hükümetin kimin kuracağına ilişkin tahminlerde Yeni Demokrasi öne çıkıyor; çünkü, bu parti ile koalisyona katılması olası görünen Altın Şafak'ın üçüncü parti olması neredeyse kesinleşirken, Syriza ile hükümet kuran ANEL’in ise meclise girmek için gerekli olan yüzde 3’ü oyu alamayacağı iddia ediliyor.

SYRIZA YÜZDE 29 - YENİ DEMOKRASİ YÜZDE 25.4
E-voice’un dikaiologitika.gr için 15-16 Eylül’de yaptığı ankette Syriza’nın yüzde 29.0, Yeni Demokrasi'nin yüzde 25.4, Altın Şafak'ın yüzde 7.2, Potami’nin yüzde 5.1, Yunanistan Komünist Partisi’nin yüzde 5.0, PASOK’un yüzde 5.0, Laiki Enotita’nın yüzde 4.2, ANEL’in de yüzde 3.1 aldığı görülüyor. Anket katılımcılarının yüzde 6.6’sı kararsız olduğunu, yüzde 3.0’ü ise oy kullanmayacağını belirtti.

Yunanistan'da bir önceki seçim sonuçlarını ise hiçbir anket şirketi tahmin edememiş, tahminlerle sonuçlar arasında ciddi farklar oluşmuştu.
(DHA)