Yunanistan’da 7 Temmuz’daki seçimlerle iktidara gelen Yeni Demokrasi Partisi, neoliberal politikalarını uygulamaya koymakta gecikmedi

Yunanistan’da 'yeni düzen' yıkımla geldi

Yunanistan’da merkez sağ Yeni Demokrasi (Nea Dimokrateia) hükümetinin ilan ettiği yeni düzen yımımlarla başladı. Kiriakos Miçotakis hükümetinin 7 Eylül’de Selanik Uluslararası Fuarı’nda duyurduğu yeni dönem kelimenin tam anlamıyla bir yıkım getiriyor. Yeni programa göre uluslararası mali gözetim en az 2060’a kadar devam edecek. Tamamen işçi sınıfının omuzlarında taşıyacağı bir yük olan kamu borcunun yüzde 75’inin bitmeyeceği, kamu mallarının elden çıkarılması ve özelleştirmeler 2114 yılına kadar devam edecek.

SOSYAL SİGORTA ÖZELLEŞECEK

Başbakanın ilk duyurusu, emlak vergilerinde yüzde 22 indirim, doğrudan sermaye vergilendirmesinde yüzde 50 indirim ve kurumlar vergisinde yüzde 20 indirim gibi yeni vergilendirme kurallarıyla ilgili oldu. Çalışma Bakanı G. Bourtsis, ana emeklilik katkı payını yüzde 25 oranında azaltmaya söz verirken, aynı zamanda sosyal sigorta sektöründe daha fazla özelleştirmeye gidilmesi ve sigorta primlerinin özel sigorta şirketlerine teslim edilmesi gerektiğini duyurdu.

Önceki hükümet tarafından kabul edilen grev karşıtı yasadan sonra, birincil dernekler tarafından grevin ilan edilmesinin kayıtlı üyelerin yüzde 50+1’inin onayına sahip olması için ön koşul tanımlayan yeni hükümet, grev süreçlerinde elektronik oylamayı gündeme getirdi. Sağlık sektörüne gelince, hükümet kamu-özel ortaklıkları lehine, öncelikli halk sağlığı için özel tıp merkezlerini daha fazla teşhis soruşturmasını tamamlayacağı bir alan haline getirmeyi hedefliyor. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin alım ve satımını koordine ederken, kamu hastanelerine özel sermayenin kriterlerine ve gereksinimlerine adapte olan yöneticiler atanacak.

ADETA SIKIYÖNETİM YASASI

Bu arada, yeni hükümet, eğitim sektöründe öğretmenlerin yeni eğitim-öğretim ve değerlendirme ölçütlerini, üniversite dokunulmazlığının kaldırılmasını ve özel girişimlerin lisans ve lisansüstü programlara katılımını duyurdu.

Bu noktada, hükümetin 1.500 özel güvenlik görevlisinin işe alınmasını, 500 polis memurunun “ofis” hizmetlerinden yerel güvenlik mercilerinin “serbest bırakılmasını” ve Delta grubunun yeniden yapılandırılmasını duyurduğunu belirtmek önemli. (Açılımı Hızlı Reaksiyon Kontrol Kuvveti anlamına gelen “Delta” polis kuvvetleri, ordu özel kuvvetlerinde görev yapmış olan 28-30 yaşındaki motosikletli polislerden oluşuyor). Ayrıca, yeni hükümetin planları, anti-terör yasasının (187A) genişletilmesini içeriyor, böylece yasanın aktivizm alanında da uygulanmasının önünü açıyor.

GÖÇ POLİTİKALARI

Göç politikalarına gelince, Göç Politikası Bakanlığı’nı Kamu Düzeni ve Vatandaşları Koruma Bakanlığı ile birleştiren hükümet aynı zamanda AMKA’nın (Sosyal Güvenlik Numarası) göçmenlere verilmesini kaldırdı. Bu, binlerce göçmenin sağlık hizmetlerine erişimi olmadan ülkede kalacağı, aynı zamanda İşgücü İstihdam Örgütü’ne (OAED) kayıt hakkı olmayacağı anlamına geliyor.

Yeni başbakan özel yatırımların Yunanistan’ın bir sembolü haline geleceğini duyurdu. Kamu Elektrik Dağıtım Şirketi için özellikle “gerekli olan her yerde ağlar özelleştirilecek” ve “iş halledildikten sonra stratejik bir yatırımcı aranacak” dedi. Atina ‘Eleftherios Venizelos’ Havaalanı’nın yüzde 30’unun kısa bir süre içinde özelleştirileceğini ve “yatırımlar”ın önündeki engelleri kaldırmak için temyiz işlemlerini hızlandırmak amacıyla özel yargıçlarla özel mahkemeler kurulacağını unutmayalım. Sonuçta, başbakanın da duyurduğu üzere, yapılan tüm düzenlemeler yatırımların önündeki olası engelleri kaldırmak üzere tasarlanıyor.