Yunanistan'dan gelen ilk seçim sonuçları

Güncelleme: The Guardian tarafından son verilen güncel anket, Syriza'nın birinci parti olduğunu gösterirken, Syriza'nın koalisyon yapmak durumunda kalabileceği söyleniyor. Kimi yorumcular Syriza'nın PASOK ve Potami ile veya PASOK ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) ile koalsiyon yapacağını söylüyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi seçim açıklaması, sandıkların henüz %10'unun bile açılmadığını gösterirken, Syriza'nın önde olduğu görülüyor.

Sandık çıkışı anketleri, işsizler arasında Syriza'nın popüler olmadığını, işsizlerin oy verdiği partilerin %16.6 ile neo-Nazi Altın Şafak, %15.8 ile Syriza'dan ayrılan Sol Platform'un kurduğu Halk Birliği ve %14.8 ile Yunanistan Komünist Partisi (KKE) olduğu bildiriliyor.

Erken seçime giden Yunanistan'da oy verme işlemleri sonlandı.İlk sandık çıkış anketlerinin sonuçlarına göre veriler şöyle: SYRIZA %30-34 , Yeni Demokrasi 28-32 , PASOK 5.5-7 , Potami 4.-5,5 , Altın Şafak 6.5-8 , Bağımsız Yunanlar 3-4, Yunanistan Komünist Partisi 5.5-7, Halk Birliği 2.5 -3.5

SYRIZA'DAN AÇIKLAMA
The Guardian'ın haberine göre Syriza tarafından yapılan açıklamada 3 gün içerisinde hükümet kurulacağı söylendi. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un yetki vereceği partiye hükümet kurmak için 3 gün süre verileceği söyleniyor.

Yeni Demokrasi ise anket sonuçlarının resmi sonuç olmadığını söyleyerek taraftarlarını beklemeye çağırdı.

***

Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) hükümetinin uluslararası kreditörlerle anlaşmasının ardından aldığı erken seçim kararı Yunanistan’da bugün hayata geçti. Yaklaşık 10 milyon seçmen, yeni hükümeti belirlemek için bugün sabah saatlerinden itibaren sandık başına gitti. Yunanistan halkı, bu yıl içinde üçüncü kez oy kullanırken bugünkü seçim aynı zamanda ülkenin son 6 yılda düzenlediği 5'inci erken seçim olarak da tarihe geçti. Tekrar sandığa gidilmesi ihtimali ağustos ayında SYRIZA'nın meclis çoğunluğunu kaybetmesiyle birlikte kaçınılmaz hale gelmişti.

İSYAN ÇIKMIŞTI
SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ın Avrupa Birliği ve IMF ile yeni bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmasının ardından hem parti içerisinde isyan çıkmış, hem de SYRIZA'ya olan destek önemli ölçüde azalmıştı. Atina'nın kreditörleriye üzerinde anlaştığı yeni kurtarma paketi, SYRIZA'nın iktidara gelmeden önce karşı çıktığı çok sayıda kemer sıkma tedbirini içeriyor. Genel kanı seçimlerden kim galip çıkarsa çıksın, ülkenin acı ekonomik reform reçetesini uygulamaya koymak durumunda kalacağı yönünde.

PAKETİ SAVUNDU
Seçim öncesinde verdiği son röportajda Çipras, kurtarma paketini savunmaya devam etti. Antenna TV televizyon kanalına konuşan Çipras, kurtarma paketine 'evet' derken, ülkenin çıkarlarını parti çıkarlarının önüne koyduğunu savundu. Çipras üç yıllık yeni kurtarma planına 'evet' denmemiş olsaydı, ülkenin muhtemelen şu anda Avro Bölgesi'nde olmayacağını da sözlerine ekledi. Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Vangelis Meimarakis ise Çipras'ın öncülüğündeki hükümeti, "Yunanistan'a çok pahalıya mâl olan bir deney" olarak yorumladı. Meimarakis, "Eğer seçimden yine SYRIZA galip çıkarsa ülke kısa süre içerisinde yeniden seçimlere gidebilir. Bu da bizim için bir felaket anlamına gelir" dedi.