Yunanistan ile Makedonya arasında çeyrek asrı aşkın süredir devam eden isim sorununun çözümüne yönelik tarihi anlaşma imzalandı.

Yunanistan ile Makedonya arasında tarihi imzalar atıldı

Çipras hükümeti dün Yunan parlamentosunda güvensizlik oylamasını atlatmasından sonra bugün Makedonya hükümetiyle bu ülkenin isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören tarihi anlaşma imzaladı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ''Bu, halklarımız için cesur, tarihi ve gerekli bir adımdı'' açıklamasını yaptı.

Yunan parlamentosunda iki gün devam eden tartışmalı görüşmelerin sonunda dün yapılan oylamada ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi, 30 yıllık isim ihtilfatına son vermek amacıyla amacıyla Makedonya ile varılan anlaşma nedeniyle hükümete karşı verdiği güvensizlik önergesi reddedildi.

Oylamanın sonuçunda koalisyonun küçük ortağı Bağımsız Yunanlıların anlaşmaya karşı olmasına rağmen hükümeti ayakta tutmak amacıyla önergeye destek vermemesi etkili oldu.

Bu arada, Yunanistan ve Makedonya arasındaki anlaşma, ortak sınırındaki Prespa Gölü bölgesinde iki başbakan Aleksis Çipras ve Zoran Zaev’in huzurunda dışişleri bakanlarınca imzalandı. Törene BM ve AB üst düzey yetkilileri de katıldı.

Öte yandan Atina, anlaşmanın imzalanmasının ardından Makedonya’nın NATO ve AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin açılmasını destek vereceğini de bildirmişti.

YUNAN HALKININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ANLAŞMAYA KARŞI

Bu arada, Yunan Parlamentosu’nda görüşmeler sürerken parlamento önünde anlaşmayı protesto amacıyla yeniden gösterilerin yaptığına dikkat çeken Kathimerini gazetesince yer verdiği bir anket, halkın büyük bir çoğunlukla “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” isminin kullanılmasına karşı olduğunu gösterdi.

Marc şirketince Proto Tema gazetesi için gerçekleştirilen ankete göre Yunanlıların yüzde 68.3’ü anlaşmaya karşı çıkarken, yüzde 73.2’si ise Makedonya’nın isminde “Makedonya” teriminin kullanılmasını istemiyor.

Başbakan Çipras’ın liderliğindeki Syriza partisine oy verenlerin yüzde 49’unun da anlaşmayı reddettiğini de ortaya koyan araştırmaya göre, Yunanistan’da bir seçim durumunda Yeni Demokrasi, yüzde 30,6''lık pay ile birinci çıkarken Syriza oyların ancak yüzde 16.2’sini alabilecek. (ANKA)