Hayvan Hakları Kanunu için açık mektup yayımlayan yaşam savunucuları “Yunus terapisi adı altındaki ticari faaliyetler yasallaştırılmamalı” diyerek Meclis’e sesleniyor.

Yunuslar esaret altında!

Haber Merkezi

Hayvan Hakları Kanunu tartışmaları sürüyor. Yıllardır rafta olan yasanın hayvan haklarını gözetmesi için yaşam savunucuları mücadelesine devam ediyor. Bugün Meclis’e geleceği söylenen Hayvan Hakları Kanunu’na yönelik hazırlanan yasa teklifinde mevcut yunus gösteri ve terapi merkezlerinin kapatılmamasının öngörülmesi, demokratik kitle örgütlerini bir kez daha harekete geçirdi. Ceviz Otizm Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği, açık bir mektup yayımlayarak milletvekillerine seslendi. Mektupta, otistik, down sendromlu kişiler için uygulanan yunusla terapinin ‘bilimsellikten uzak’ olduğu vurgulandı. Bu terapinin bireyler için tehlike arz eden ve hayvan haklarını yok sayan uygulama olduğu vurgulanan mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Geçtiğimiz yıllarda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Tohum Otizm Vakfı’na, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden ABD Ulusal Otizm Merkezi’ne kadar pek çok uzman kurum ve akademisyenin raporları, yunusla terapi faaliyetinin bilim camiasınca desteklenmediğini ve insanlar için son derece tehlikeli riskler içerdiğini koydu. Halk sağlığına yönelik riskler barındıran, nöroçeşitli bireylerin özgü gereksinimini karşılamayan ve fahiş ücretlerle yapılan yunusla yüzme uygulaması yasallaşmamalı.”

BİLİMSEL KANITI YOK

♦ İlk olarak, yunus parkları, yüksek riskli yerler. Son elli yılda yetmişten fazla kaza yaşandı; bu kazaların on beşinde insanlar, yunuslar ve balinalar yaşamını yitirdi.

♦ Yunusla terapi engeli bulunan bireylere yönelik iyileştirici herhangi bir etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda değil.

♦ Kişiler için aşırı yüklenmeye ve duygusal çöküntüye neden olabilir.

♦ Yunus parklarında tutulan yunusların insanlara ve akranlarına yönelik saldırganlığını engellemek adına, yunuslara sakinleştiriciler ve çeşitli mide ilaçları veriliyor. Bu ilaçların, yunusların bağışıklığını zayıflatarak ölümlere neden olduğu, yunusların tipik olmayan ve mahpusluk kaynaklı davranışlar gösterdiği ifade ediliyor.