Erdoğan, “Yurtlarda kalacak öğrenci bulamıyoruz” dese de bazı illerde iki kişiye bir yatak düşerken İstanbul’da 100 öğrencinin sadece ikisi barınabiliyor. Yurtlara ilişkin tek sorun da bu değil. Üniversite öğrencileri yurtlarda dini etkinlikler düzenlendiğini söyledi ve yemekten güvenliğe sorunları saydı.

Yurt planları yok, sorunlar çığ gibi

Mustafa KÖMÜŞ

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki KYK yurtlarında art arda gelen intiharların ardından yurtlar ülke gündeminden düşmüyor. Yurtlardaki problemlerin yanı sıra kontenjanlar da sık sık tartışılıyor. Son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen günlerde KYK yurtlarıyla ilgili yaptığı açıklamada “KYK yurtları boş, kalacak öğrenci arıyoruz” dedi. Resmi veriler ise kamudaki plansızlığı ortaya koyuyor.

YÖK’ün verilerine göre 2020-2021 eğitim-öğretim yılında üniversitelerde örgün eğitim gören öğrenci sayısı 3 milyon 800 bin. KYK yurt kapasitesi ise 695 bin 834. Diğer bir deyişle yurt kapasitesi öğrencilerin yalnızca yüzde 18’ine denk geliyor. Buna karşın birçok kentte KYK yurtlarında iki öğrenciye bir yatak düşüyor. İstanbul’da ise 100 öğrenciden yalnızca ikisi yurtlarda kalabiliyor.

Resmi verilere göre 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde bazı illerde üniversite öğrencisi sayısı ve yurt kapasiteleri şöyle:

•Adıyaman: Yurt kapasitesi 7 bin 338, öğrenci sayısı 18 bin 226
•Afyon: Yurt kapasitesi 10 bin 589, öğrenci sayısı 36 bin 64
•Ardahan: Yurt kapasitesi 2 bin 578, öğrenci sayısı 5 bin 175
•Erzincan: Yurt kapasitesi 10 bin 411, öğrenci sayısı 22 bin 392
•Antep: Yurt kapasitesi 6 bin 919, öğrenci sayısı 32 bin 235
•Kırıkkale: Yurt kapasitesi 7 bin 624, öğrenci sayısı 32 bin 82
•Niğde: Yurt kapasitesi 10 bin 324, öğrenci sayısı 22 bin 121
•Sivas: Yurt kapasitesi 18 bin 362, öğrenci sayısı 43 bin 960
•Yozgat: Yurt kapasitesi 8 bin 59, öğrenci sayısı 18 bin 986
•İstanbul: Yurt kapasitesi 24 bin 657, öğrenci sayısı 1 milyon 165 bin 959
•İzmir: Yurt kapasitesi 14 bin 717, öğrenci sayısı 153 bin 930

yurt-planlari-yok-sorunlar-cig-gibi-1029144-1.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Kapasite ve kontenjan sorunu CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel tarafından Meclis gündemine taşındı. Açıkel “Gençlerin en temel hakkı olan eğitim ve barınma hakları konusunda büyük gerilemeler yaşanmaktadır. Gençlerimiz ve aileleri, eğitimden kopma ya da fahiş kira ve geçim masraflarının altında ezilme ikilemine sıkıştırılmaktadır. Milyonlarca gencimiz ve ailesi, barınma konusunda sıkıntı yaşarken yapılan Erdoğan’ın açıklaması, gençlerde, ailelerinde ve kamuoyunda büyük hayal kırıklığına neden olmuştur” dedi.

Açıkel Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na şu soruları sordu:

Covid-19 Pandemi kısıtlamalarının kalkmasının akabinde, Eylül 2021-2022 döneminde KYK yurtlarına yapılan başvuru sayısı nedir? Başvurular sonrasında yerleştirme oranı ne olmuştur?

KYK Yurt kapasitesinin, artırılması ile ilgili olarak bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?

Şu an yapımı, inşaatı devam eden KYK’ye bağlı öğrenci yurdu var mıdır? Varsa kaç yurt inşaat aşamasındadır, bu yurtların ne zaman hizmete girmesi planlanmaktadır?

İl bazlı olarak KYK Yurtlarının kontenjan bilgileri ve doluluk istatistikleri nedir?

SORUN YUMAĞI

Yurtların sorunları bunlarla da bitmek bilmiyor. Sayıştay denetçilerinin 2020 yılında hazırladığı rapora göre yurtlardaki problemler şöyle:

Asansörler konut tipi olarak imal edildiğinden, planlanandan daha yoğun kullanılmaları sürekli arıza vermelerine neden olmaktadır.

Alt yapı tesisatları yoğun kullanıma uygun değildir. Su deposu, sıhhi tesisat, jeneratör sistemi ve ısıtma sistemleri kapasitelerinin üzerinde çalıştığından, yetersiz kalmakta veya arıza yapmaktadır.

Engelli odası, lavabosu ve tuvaleti yeterli sayıda ya da hiç bulunmamaktadır. Binalarda mutfak ve yemekhane bölümleri olmadığından, binanın depo veya bodrum bölümleri bu maksatla kullanılmaktadır.

Daireler ortalama bir aileye göre tasarlandığından, öğrenciler için yeterli lavabo, tuvalet ve çalışma alanı bulunmamaktadır.

Yurtlarda kalan öğrenciler de birçok sorundan şikayetçi. İzmir’de Hanzade Hatun KYK Yurdu’nda kalan bir öğrenci şunları aktardı: “Kesinlikle bir ihtiyacımız olduğunda istediğimiz desteği alamıyoruz. Hastaneye gitmek için bile ambulans çağırmıyorlar. Odalar kontrol edilmiyor, bıçaklı olan var mı yok mu bilmiyoruz. Güvenlik bu konuda çok zayıf. Yemekler çok kötü ve pahalı. Kadir Gecesi gibi günlerde dini etkinlikler düzenleniyor. Herkesi buralara davet ediyorlar.”

Ankara Nene Hatun KYK Yurdu’nda kalan bir öğrenci ise şunları söyledi: “Dini etkinlikler düzenleniyor. Bizim yurdumuz küçük ama büyük yurtlardan manevi danışmanlar gelip toplantılar düzenliyor. Odalarımız çok küçük. Kitaplığımız bile yok. Tam olarak askeri düzen. Kendimi askerde gibi hissediyorum.”

İSTANBUL’DA YURT İNŞAATLARI İPTAL

Öğrencilerin sadece yüzde 2,11’ini karşılayacak kapasitesi bulunan İstanbul’da ise yurt inşaatları birer birer iptal ediliyor. Sene başından bu yana toplam 6 yurt inşaatı iptal edildi. İhaleler ya teklif veren çıkmaması ya da tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması nedeniyle durduruldu.

İptal edilen ihaleler şöyle:

•İstanbul ili Bahçelievler ilçesi fen lisesi ve 300 kişilik yurt yapım işi
•İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi imam hatip lisesi ve 300 kişilik yurt inşaatı yapım işi
•İstanbul ili Avcılar ilçesi fen lisesi ve 300 kişilik yurt yapım işi
•İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi imam Hatip Lisesi ve 300 Kişilik yurt, Anadolu lisesi ve ortaokul inşaatı yapım işi
•İstanbul Kâğıthane ve Bahçelievler 3 adet lise 1 adet yurt inşaatı yapım işi
•İstanbul ili Avcılar ilçesi fen Lisesi ve 300 Kişilik yurt yapım işi

KYK YURTLARI CEMAATLERE TESLİM EDİLDİ

Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan öğrenci intiharlarının yankısı da sürüyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener grup toplantısına kürsüye bir öğrenciyi çıkardı. Felsefe öğrencisi Süleyman Kızıltaş oldukça önemli şeyler söyledi. Kızıltaş, "Yurtta kalan öğrencilerin yurt personeli tarafından baskı altında bırakıldığı özel hayatlarının ihlal edildiği, ‘manevi danışmanlık’ adı altında bazı tarikat ve dini cemaatlere taraftar toplandığı, siyasi parti propagandası yapıldığı apaçık bir gerçektir. KYK yurtları devlet yurdu görünümlü cemaat, tarikat ve siyasi parti yandaşlarının at koşturduğu ölüm yurtları haline gelmiştir" dedi.

ÖNERGE REDDEDİLDİ

CHP’nin intiharlara ilişkin araştırma önergesi ise reddedildi. Önceki gün Meclis’e sunulan araştırma önergesi için Akdeniz Üniversitesinde öğrencilerin intihar ettiğini gündeme getirerek, bu olayların arkasında yatan nedenlerin araştırılmasını istedi.