Yurtlar ücretsiz olsun kredi borçları ertelensin

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

7 milyon üniversite öğrencisinin sorunu TBMM gündemine taşındı. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, uzaktan eğitim sürecinde tüm öğrencilere devlet desteği verilmesini, yurt ücretlerinin ve kredi borçlarının ertelenmesini istedi. Çakırözer’in, “Gençlerin sorunlarının çözümü” için hazırladığı yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Yurtlarındaki eşyaları bile toplayamadan ailelerinin yanına dönen öğrencilerin, “Türkiye’nin geleceği olduğunu” belirten CHP’li Çakırözer, gençlerin sorunlarının çözülmesini istedi.

Çakırözer, tek geliri öğrenim kredisi olan milyonlarca gencin üniversitelerden uzak oldukları döneme ilişkin sorunlarını çözecek bir düzenleme için TBMM’yi göreve çağırdı. Öğrencilerin iki açıdan zorluklarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Çakırözer, “Aile yanına dönseler de okudukları şehirlerde kaldıkları evlerin kira, elektrik, su ve internet faturalarını ödemek zorundalar. Ayrıca şimdi bir de uzaktan eğitim için gerekli bilgisayar, tablet gibi teknik altyapı ile evlerinden internet erişimi için ekstra maddi ihtiyaçları olacak. Tüm öğrencilere uzaktan eğitim sürdüğü müddetçe geri ödemesiz en az 550 TL aylık devlet desteği verilmeli” ifadelerini kullandı.

CHP’li Çakırözer’in hazırladığı yasa teklifinde yer alan taleplerden bazıları, “Yeni eğitim öğretim dönemi başına kadar yurtlar ücretsiz olmalı. Öğrenim kredisi borç ödemeleri salgın riski sonuçlanıncaya kadar ertelenmeli, faizler de silinmeli” oldu.