Yurttaş açlıkla boğuşuyor AKP’nin derdi ‘soruşturma’
Pandemi ve geçim sıkıntısıyla boğuşan yurttaşın taleplerini görmezden gelen iktidarın gündeminde yine tartışmalı düzenlemeler var. Koronavirüs tatiline giren TBMM, verilen aranın ardından kamuya girişte güvenlik soruşturmasını gündeme getirecek.
Politika Servisi
Yurttaş salgın ve geçim sıkıntısına karşı sesini hükümete duyurmaya çalışırken halkın acil taleplerine sırt çeviren iktidarın gündeminde yine tartışmalı düzenlemeler var. Reform, yönetim sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Anayasa çıkışı eşliğinde koronavirüs tatiline giren TBMM’de çalışmalar yarın yeniden başlayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ilişkin düzenlemeleri görüşecek Meclis, muhalefetin tepkisine rağmen kamuya girişte güvenlik soruşturmasını da gündeme getirecek.
Son olarak Azerbaycan ile enerji ve madencilik alanında yapılan işbirliği anlaşmasını onaylayan Meclis Genel Kurulu, Salı günü TSK çeşitli düzenlemeler içeren teklifi ele alacak. “Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında görevli personelin tecrübelerinden daha uzun süreli ve etkin şekilde yararlanılması, özlük haklarının iyileştirilmesi” gerekçeleriyle hazırlanan teklifin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından yeniden uluslararası anlaşmalar gündeme gelecek. Genel Kurul, Gürcistan, Azerbaycan, Moldova, Karadağ ve Birleşmiş Milletler ile yapılan işbirliklerini onaylayacak.
TBMM’nin resmi programına göre, bu anlaşmaların ardından gündeme gelecek diğer konu ise kamuya girişte güvenlik soruşturmasını yasalaştıran teklif olacak. Daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yeniden yasalaşmasına karşı çıkan muhalefet ise ‘direneceğini’ açıkladı. Geçen yıl 19 Haziran’da TBMM’ye sunulan düzenleme, 1 Temmuz’da İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi ve o tarihten bu yana görüşülmeyi bekliyor.
ESNAF NEFES ALAMAZ HALDE
Kırıkkale ve Afyon’da esnafın sorunlarını dinleyen CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer esnafın durumunun artık geri dönülmez noktaya geldiğini belirtti.
“Ülkenin her yerinde esnaf kan ağlıyor. Bir yılda 100 bin esnaf kepenk kapattı. Özellikle büyükşehir olmayan illerde ve kırsalda insanlar zaten zor ayakta duruyordu, kısıtlamalar nedeniyle artık nefes de alamaz hale geldi” diyen Taşcıer, vakaların azaldığı yerlerde, bilim insanlarının da görüşleri doğrultusunda, kısıtlamaların iller bazında gevşetilmesi gerektiğini savundu.
“Görüştüğümüz esnaf öylesine dertli ki, insanların anlatırken gözleri doluyor” diyen Taşcıer sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar kirasını ödeyemediği için dükkan sahibi tarafından çıkarılmak isteniyor. Esnaf kan kaybediyor ve geri dönülmez noktaya doğru hızla ilerliyoruz. Vaka sayısının azaldığı yerlerde il bazında, hatta bazı yerlerde ilçe bazında dahi kısıtlamalar gevşetilebilir ya da sıkılaştırılabilir. Ancak bunun için öncelikle şeffaf bir yönetim anlayışı olması gerekir ki, maalesef salgının başından bu yana böyle bir anlayış ne Bakanlıkta ne de Saray’da var.”
TAKVİM’DEN YOKSULLUK DERSİ
Yandaş Takvim gazetesi manşetinde, halkın birinci önceliği olan ancak iktidarın görmezden geldiği, ekonomik sıkıntıya ilişkin bir haber yer aldı. “Bu haberi okumadan markete girmeyin, çıkarken üzülmeyin” denilen haberde, 10 maddede market alışverişine dair kendince püf noktaları sıraladı. Gazete okuyucularına aç karnına alışveriş yapılmamasını önererek “Alışverişe tek başına ve tok karnına çıkın. Çocuklar olmasın” uyarısı da yapan Takvim, sosyal medyada tepki çekti.
“Satışı artırmak isteyen marketler, müşterilere türlü türlü psikolojik tuzaklar kuruyor” denilen haberde, markete gidenlere şu uyarılarda bulunuldu:
► Alışverişe tek başına ve tok karnına çıkın. Çocuklar olmasın
► Cazip kokular yoldan çıkarmasın. Evde hiçbiri kalmaz.
► Büyük araba doldurmaya teşvik eder, sepetten şaşmayın.
► Ürünlere dokunmayın. Sahiplik duygusu almaya zorlar.