Dava süreci hâlâ devam eden Kanal İstanbul’un etki alanındaki köprüler için ihaleler yapılmaya başlandı. TMMOB İstanbul İl Kordinasyon Kurulu’ndan yapılan açıklamada AKP’nin şartlar ne olursa ranttan vazgeçmediğini ifade edildi

Yurttaş can derdinde iktidar rant peşinde

HABER MERKEZİ

Kanal İstanbul’un ihalesi yapılmadan etki alanındaki projeler için ihaleler yapılmaya başlandı. Toplamda 5 firmanın katıldığı ihalede Artuklu Mimarlık’ın teklifi geçersiz sayılırken, Mukarnas Mimarlık 500 bin lira, Hasan Fehmi Şahin 550 bin lira, Safir Jeoteknik 507 bin lira, Altıparmak Mimarlık 408 bin lira teklif etti.

KANALA DEĞİL SAĞLIĞA BÜTÇE

Koronavirüs nedeniyle yurttaşların kendini karantinaya almaya çalıştığı bugünlerde yapılan ihaleye TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tepki gösterdi. TMMOB İKK rant projesinin öncelik sırasna alınmış olmasına kabul edilemeyeceğine dikkat çekti: “İstanbul’un tüm tarihi birikimini yerle bir edecek bu projede ısrar edilmesi, tüm dünyanın ve ülkemizin içinden geçtiği zor günlerin asla anlaşılamamış olduğunun da bir göstergesidir. Bir kez daha tekrar ediyoruz: Kanal İstanbul projesi; İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yüzlerce bilim ve meslek insanı, birçok üniversite, meslek odası, kamu kurum ve kuruluşu tarafından yılların birikimi ile üretilen sayısız planlama, bilimsel araştırma ve çalışma neticesinde edinilmiş bilgileri yok sayan bir rant projesidir. İstanbul’un ve etki alanındaki büyük bir coğrafyanın geleceğini tehdit eden, yaşam ve vatandaşlık haklarımızı gasp eden bir Kanal İstanbul projesi derhal gündemden düşürülmeli, projeye ayrılan bütçe ivedi olarak salgın sürecinde ekonomik çıkmaza giren vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına, sağlık kurumlarındaki eksikliklerin giderilmesine harcanmalıdır. Kanala değil, sağlığa bütçe.”

İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLACAK

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi de ihaleye tepki gösterdi. Odadan yapılan açıklamada AKP’nin şartlar ne olursa olsun ranttan vazgeçmediğinin altı çizildi: “AKP iktidarı rant yaratmaya dönük adımlar atmaya devam ediyor. Bilindiği gibi Kanal İstanbul Projesinin iptali için açılmış davalar bulunmaktadır. Kanal İstanbul, İstanbul için bir yıkım projesidir. Ve ne yazık ki yapıldığında iş işten geçmiş olacaktır.”

FELAKET PROJESİ

SOL Parti’den yapılan açıklamada ise “Dün olduğu gibi, bugün de iktidarı uyarıyoruz: Kanal İstanbul Projesi, felaket projesidir” dendi.

Öte yandan ihaleye tepki gösteren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Korona krizinden, Kanal İstanbul çıkarmaya çalışmanın adını ben koyamıyorum, lütfen siz koyun” dedi. Ulaştırma Bakanlığı’ndan İmamoğlu’na verilen yanıtta ise “Türkiye Cumhuriyeti, salgın ile mücadele ederken üretim ve yatırımları da yapabilecek güçtedir” ifadeleri kullanıldı.