Yurttaşın konut ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan ancak millet bahçeleri için milyarlarca lira harcayan TOKİ, 16 milyon TL’lik reklam anlaşması imzaladı. Reklam pastasından en büyük dilimi ise yandaş basın aldı.

Yurttaş konut derdinde TOKİ reklam peşinde

Mustafa BİLDİRCİN

Dar gelirlilere ucuz konut sağlamak amacıyla kurulan ancak millet bahçeleri başta olmak üzere fahiş harcamaları nedeniyle tartışılan TOKİ, 16 milyon TL’lik yeni bir reklam anlaşması daha yaptı. TOKİ’nin reklam pastasından en büyük dilim, iktidara yakınlığıyla bilinen gazete ve televizyonlara gitti.

TOKİ, 3 Ekim’de ilan, reklam ve tanıtım hizmeti alımı için ihale gerçekleştirdi. Aralık 2017-Mart 2022 döneminde 36,4 milyon TL’lik reklam ve tanıtım harcaması yapan idare, yüksek maliyetli yeni bir reklam harcamasına daha imza attı.

3 Ekim 2022 tarihli reklam ihalesinin sözleşmesi 22 Kasım’da imzalandı. TOKİ ile CES Grup isimli şirket arasında imzalanan sözleşmenin bedeli kayıtlara, 16 milyon 68 bin 250 TL olarak geçti. İhale kapsamında hazırlanan idari şartname ise reklam pastasından büyük dilimlerin iktidara yakınlığıyla bilinen gazete ve televizyonlara gideceğini ortaya koydu.

TOKİ’nin 16 milyon TL ödeme yaptığı reklam anlaşması kapsamında 168 kalem hizmet alınacak.

ASLAN PAYI TURKUVAZ’A

İktidara yakınlığı ile bilinen ve taraflı yayın yaptığı gerekçesiyle eleştirilen ATV, A Haber, A Para ve A Spor kanallarında TOKİ reklamı, 4 bin 300 saniye yayınlanacak. TOKİ reklamını TRT Haber ve Habertürk bin 300 saniye, FOX TV ise toplamda 700 saniye yayınlayacak. TOKİ’nin reklamı, TELE 1 ve Halk TV kanallarında da toplamda bin 300 saniye dönecek.

İdari şartnameye göre, TOKİ’nin reklamını yayımlayacak gazeteler arasında da Turkuvaz Medya Grubu’na ait olanlar öne çıkacak. Gruba ait Sabah Gazetesi’nde TOKİ reklamının büyüklüğü 720 santimetre, Daily Sabah Gazetesi’nde ise 180 santimetre olacak.

BİRGÜN LİSTEDE YOK

BirGün ve Evrensel gibi iktidar yanlısı yayın yapmayan gazeteler ise reklam verilecek gazeteler listesinde yer almadı.

TOKİ’nin reklam anlaşması, gazete ve televizyon kanallarına verilecek reklamlarla da sınırlı kalmayacak. Reklam videosu YouTube’da, idareye ait kanalda da paylaşılacak. Belediyeden kiralanacak billboardlara da TOKİ’nin reklam afişleri asılacak.TOKİ törenleri için protokol tribününde kullanılması amacıyla 25 adet deri koltuk alınacak. Reklam anlaşması kapsamında satın alınacak deri çanta ve çift bölmeli deri laptop çantası da toplantı ve konferanslara katılanlara dağıtılacak.

PARA BAHÇE VE STADYUMA

TOKİ, millet bahçeleri ve stadyumlar için milyarlarca lira para harcıyor. 2022’nin Ocak-Temmuz döneminde millet bahçeleri için 4 milyar TL’lik anlaşma yapan TOKİ’nin 2011 yılından bugüne inşa ettirdiği stadyumlar için harcadığı para ise 6,3 milyar TL’ye ulaşıyor.