Bayramın uğramadığı Pil ailesi, “Gelen erzaklara umut bağladık” diyor. Nuran Pil, “Bayramda kimde erzak varsa orada buluştuk. Onda pişirdik, yedik” ifadelerini kullanıyor. Bu bayramda ailenin borçları birikti.

Yurttaş umutlarını yardıma bağladı

Havva GÜMÜŞKAYA

Tüm ülkede salgın nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının olduğu bir bayramı daha geride bıraktık. Ancak bazı evlere bayram hiç uğramadı. Bunlardan biri de İstanbul Kuştepe’de oturan Şerif ve Nuran Pil’in evleriydi. Pil çifti ile yaklaşık 4 ay önce görüşmüş, evlerine konuk olmuştuk. O zaman boş buzdolabının fişini çektiklerini söylemişlerdi. Aradan geçen 4 ayda hayatlarında bir değişiklik olup olmadığını sormak için bu sefer telefonda konuştuk. Telefonu Nuran Pil açtı. Kısa bir hal hatırdan sonra bayramın nasıl geçtiğini sordum kendisine. “Evdeyiz çoluk çocuk” dedi ve ekledi: “Belediyeden erzak geldi. Ablam biraz yardım ediyor. İşte öyle böyle geçti bayram.”

DESTEK ALAMADIK

Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ihtiyaç sahibi ailelere dağıttığı bin 100 liralık destekten faydalanamadıklarını söyleyen Pil, “Marketler açık, parası olan gidiyor. Bizim için kapanma olmuş olmamış bir anlamı yok. Bin 100 liralık destekleri de alamadık” diyor.

Şerif Pil’nin bir yılı aşkın süredir işsiz olduğundan bahsediyoruz. Nuran Pil işe girmek konusunda umutsuz: “Bir sene oldu işsiz. İş için görüştüğünde de artık yaşından sanırım olumlu dönüş almıyoruz. Kışın yelek satıyordu. Şimdi de oğlum “gözlük alalım, Mecidiyeköy’de satalım” dedi ama belediye izin vermiyor bu sefer.”

Çoluk çocuk konusu konu açılıyor. Çiftin bir oğlu var bir de torunu. Oğlu, pandemiden önce bir üniversitede hizmetli olarak çalışıyordu ancak o da bir yılı aşkın süredir işsiz. Torunu ise bir kuaförde çalışıyor. Kapanma nedeniyle o da işsiz. Nuran Pil oğlundan bahsederken “Aylardır kiraları birikiyor” diyor.

Geçen bayramın da sokağa çıkma yasakları ile geçtiğini hatırlatıyorum: “Aradan geçen bir yılda neler değişti?” Sitem etmeye başlıyor Pil: “Geçen yıl çok daha iyiydi. 600 lira engelli maaşı alıyorum o evin kirasına gidiyor. 700 lira kiranın 100 lirası sürekli birikiyor. Düzelecek bir şey yok artık. Önceden çok daha mutluyduk. Eskiden de fakirlik vardı tamam ama ucuzluk da vardı. Elektrik faturası var 300 liraya yakın, 135 lira geldi su faturası. Duruyorlar öyle ne olacak bilmiyorum. Gelen erzaka umut bağladık. Çoluk çocuk da burada onlara genç oldukları için erzak da gelmiyor.”

Bayramda hep birlikte olduklarını şöyle anlatıyor Nuran Pil “Artık kimde varsa hep birlikte pişirip yiyoruz” dedi.