Google Play Store
App Store

“İktidar adına kamuoyundaki algıyı yönetiyor” eleştirileri yöneltilen İletişim Başkanlığı’na 2023’te kullanması için 327 milyon TL temsil ve tanıtma ödeneği verileceği ortaya çıktı. 2023’e 1,6 milyar TL’lik toplam bütçe ile başlaması planlanan başkanlığın 2021 ve 2022’nin ilk yarısında temsil ve tanıtma için harcadığı toplam paranın 227 milyon 433 bin TL olduğu öğrenildi.

Yurttaşın cebindeki para ‘Propaganda Bakanlığı’na
Yurttaş ucuz gıda kuyruklarında beklerken bütçe ‘Propoganda Bakanlığı’na gitti.

Mustafa BİLDİRCİN

Muhalefetin, “kamuoyu algısını iktidar lehine yönetmekle görevli olduğu” iddiasıyla faaliyetlerine karşı çıktığı İletişim Başkanlığı için öngörülen temsil ve tanıtma ödeneği dudak uçuklattı. Dezenformasyon Yasası’na yönelik çalışmaları ve haftalık yayımladığı Dezenformasyon Bülteni ile tartışılan başkanlığa 2023 yılında verilmesi planlanan temsil ve tanıtma ödeneği, 2022 yılındaki ödeneği neredeyse dörde katladı.

TBMM’ye sunulan İletişim Başkanlığı 2023 Yılı Bütçe Teklifi’nin detayları, başkanlığın harcamayı öngördüğü paranın büyüklüğünü gözler önüne serdi. 2023 yılına 1,6 milyar TL toplam bütçe ile başlaması planlanan ve temsil ve tanıtma için hemen her yıl başlangıç ödeneğini ikiye katlayan harcamalara imza atan başkanlık için kasa bu kez ardına kadar açıldı.

ÖDENEKLE YETİNİLMEDİ

İletişim Başkanlığı’na 2021 yılında 6,6 milyon TL temsil ve tanıtma ödeneği verildi. Başkanlığın 2021 yılında imza attığı temsil ve tanıtma harcaması ise 79,7 milyon TL oldu. 2021 yılında başlangıç ödeneğinin 10 katı kadar temsil ve tanıtma harcaması yapan başkanlık, 2022 yılında da tabloyu bozmadı. 2022 yılına 74,3 milyon TL’lik temsil ve tanıtma ödeneği ile başlayan başkanlık, yılın henüz ilk yarısında 147,7 milyon TL harcama gerçekleştirdi.

yurttasin-cebindeki-para-propoganda-bakanligi-na-1079070-1.

KESENİN AĞZI AÇILDI

Başkanlığa 2023 yılında verilmesi planlanan teklif ve tanıtma ödeneği ise “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Buna göre, İletişim Başkanlığı’na 2023 yılında kullanması amacıyla verilecek temsil ve tanıtım ödeneği kayıtlara, 327 milyon 913 bin TL olarak geçti. 2024 ve 2025 yılları için öngörülen ödenek ise sırasıyla 380,4 milyon TL ve 419,9 milyon TL olarak kaydedildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 2018 yılındaki Anayasa değişikliğinin ardından kamuda yeni kurumlar oluşturulduğunu anımsatarak, “Bu kurumlar, tek adam rejimi olarak nitelendirdiğimiz başkanlık rejimini tahkim etmek için, ülkeye ya da devlete değil ama partiye ya da tek adama yönelecek eleştirileri bertaraf etmek için kullanıldı” dedi. İletişim Başkanlığı’nın bu kurumların başında yer aldığının altını çizen Özel, “Başkanlık, bizzat yönettiği kamu kurumlarının dışında doğrudan müdahil olduğu, yönettiği onlarca gazete ve onlarca televizyona sahip bir medya patronu haline geldi” diye konuştu.

İKTİDAR LEHİNE ALGI

İletişim Başkanlığı’na yönelik, “Yaklaşan seçim öncesi siyasetçilere, gazetecilere, medya kuruluşlarına gözdağı veren ama kamu kaynaklarıyla kendisine müzahir ekranlar yaratan bir kuruluş” değerlendirmesinde bulunan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İletişim Başkanlığı için ayrılan ödeneğin büyüklüğü, yaklaşan seçimler öncesi medyayı kontrol edebilmek, kamuoyunda iktidar partisi lehine olumlu algı yaratabilmek için kesenin ağzının açıldığını gösteriyor. Hazineden siyasi partilere verilen ödenekler, seçim yıllarında artırılıyor. Tıpkı bir siyasi parti gibi, İletişim Başkanlığı’na da 2023 yılı için bir önceki yıl öngörülen temsil ve tanıtma giderinin 4,5 katı bir ödenek ayrılması, seçimler için iktidarın ne tür hazırlıklar planladığını ortaya koyuyor. Manipülatif propaganda makinalarına karşı hakikati ve doğruyu savunmaya devam edeceğiz, sandıkta bu iktidarı değiştireceğiz.”

HDP Milletvekili Mehmet Tiryaki de İletişim Başkanlığı’nın faaliyetlerini eleştirdi. Başkanlığın faaliyetlerinin, “Propaganda Başkanlığı gibi bir misyon üstlendi” düşüncesini kuvvetlendirdiğini belirten Tiryaki, “İletişim Başkanlığı’nın görev tanımı değişmeden bu sorunun çözüleceğine de inanmıyorum” ifadesini kullandı. Başkanlığın, her türlü sansür, kısıtlama ve gazetecilik faaliyetlerini engellemek gibi olanağının bulunduğuna dikkati çeken Tiryaki, şunları kaydetti:

“Meslekte 20 yılını deviren gazetecilere basın kartı vermeyen bir kurumdan bahsediyoruz. Hükümetin propaganda işlerini yürüten bir kurum… 2023 yılı bütçesinin bu düzeyde artırılmasının elbette bir tek anlamı var. Başkanlığın, seçime giderken bizzat AKP’nin, Cumhur İttifakı’nın seçim propagandasını yürüten bir kurum olarak çalışacağını düşünüyoruz.”