Devletin imkânları seçim öncesi iktidarın lehine seferber edildi. Bakanlıklar seçim bürosuna dönüşürken kamu kaynaklarıyla gerçekleşen açılışlarda konuşan Erdoğan muhalefeti kötüledi. Muhalefet partileri ise birçok engellemeyle karşılaştı. Değişim talep eden milyonlar iktidarın yanı sıra tüm kurumları propaganda aracına dönüşen ‘devlet’e karşı da mücadele ediyor.

Yurttaşın ‘devlet’ ile sandık mücadelesi
AKP’nin Kayseri adaylarının tanıtımına bakanlar da katıldı. (Fotoğraf: Depo Photos)

Politika Servisi

Cumhur İttifakı seçime günler kala devletin tüm imkânlarını iktidarın ömrünü uzatmak için seferber etti. Resmî kurumlar propaganda aparatına dönüşürken güvenlik güçlerinden bürokratlara, bakanlardan din görevlilerine kadar seçim için herkes sahaya indi. Açılış bahanesiyle kalabalığa seslenen bakanlar, AKP hükümeti ve Erdoğan’ı övdü, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve muhalefeti kötüledi. Üstelik AKP’den milletvekili adayı olan bakanlar görevlerinden istifa da etmedi. Bakanlıklar iktidarın seçim koordinasyon merkezine dönüştürüldü. Seçim çalışması için gezen bakanlar yanlarında bakanlık personellerini de götürüyor. Kamu personelleri AKP ilçe örgütü üyesi gibi çalıştırılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu kaynakları kullanılarak yapılan projelerin açılışlarının yanı sıra Kızılay, AFAD gibi kuruluşların etkinliğinde konuşup AKP’ye oy istedi.

BAKANLAR:

Adalet, Ulaştırma ve İçişleri bakanlarının yerlerini bağımsız bakanlara bırakması uygulamasından vazgeçildi. Bu bakanların kamu erkini kullanarak seçmen iradesinin sandığa yansımasını engellemesi olasılığını ortadan kaldırmak için yapılan uygulama kaldırıldı.

•Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, bir süre önce ABD’ye gerçekleştirdiği ziyareti anımsatarak, ‘‘Ben kendisine tavsiye ediyorum, teknoloji görmek istiyorsa New York’a gitmesine gerek yok, 10 metre kapısının önünde burada TEKMER’e girsin, neler yapılıyor, sağlık alanında hangi araştırmalar var, bunlara şahitlik edebilir’’ sözleriyle hedef aldı.

•Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Seçim toplantılarını bakanlıktaki makamında yaptı, diğer adaylarla bakanlık logosunu arkasına alarak poz verdi.

•Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: AKP Mersin İl Başkanı Adem Aldemir ile milletvekili adaylarını ve bazı parti yöneticilerini bakanlıkta topladı. Her iki bakan da adaylarla çektirdikleri fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

•Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Sivas’ta temel atma törenine katıldı. Boş meydana seslenen Kurum, muhalefete yüklendi. Kurum, daha sonra Pendik Toplu Açılış Töreni’nde de açıklamalarda bulundu. Kurum, “11 ilimizde bugün itibarıyla 85 bin konutu başlayan başka bir ülke bulamazsınız. Başka bir lider göremezsiniz. Bu büyük Türkiye’nin gücüdür ve Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğidir” dedi.

•Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Ordu’da İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıya, Vali Tuncay Sonel, AK Parti Ordu milletvekilleri de katılırken Özer bolca iktidarı övdü.

•Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Kayseri’de katıldığı AKP milletvekili aday toplantısında terörle mücadeleye ilişkin açıklamalarda bulundu. Gençlerin ‘‘Vur de vuralım, öl de ölelim’’ sloganları atması üzerine Akar, ‘‘Bekleyin, onun da zamanı gelecek’’ ifadelerini kullandı. 

•İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: AKP Beşiktaş Seçim Koordinasyon Merkezi açılışında konuştu. Soylu, burada da iktidarın politikalarıyla övündü.

AÇILIŞLAR

AKP ve MHP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu ‘Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Cumhurbaşkanı seçim yasaklarından muaf tutulmuştu. Böylelikle Erdoğan’ın seçim döneminde devlet imkânlarını kullanmasının önü açıldı. Seçim yaklaştıkça kamu kaynakları ile gerçekleştirilen yatırımların açılış törenlerine de hız verildi. Bu törenlerdeki konuşmalarında parti propagandası yapmaktan geri durmayan Erdoğan, muhalefeti ise suçladı. Erdoğan, son iki haftada TOGG ismi verilen aracın teslim töreni, Elazığ afet konutlarının temel atma ve sosyal konutların anahtar teslim töreni, Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kayaşehir Metro Hattı açılış töreni, damadı Selçuk Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu BAYKAR şirketi tarafından üretilen insansız hava araçlarının kullanacağı TCG Anadolu isimli geminin donanmaya teslim törenine, Kocaeli Şehir Hastanesi ve Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni’ne, dün de İstanbul Finans Merkezi Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan bu törenlerin tamamında  kendisinin, partisinin ve Cumhur İttifakı’nın propagandasını yaparken muhalefeti hedef aldı.

GÜVENLİK GÜÇLERİ

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, sosyal medya hesabından yayınladığı video ile Türkiye’deki uyuşturucu tehlikesinin boyutlarına değinen ve iktidar politikalarını eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Kılıçdaroğlu, açıklamasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştirmişti. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı da ‘‘Tarafımıza atılan dış destekli iftiraları asla kabul etmiyor, hakkımızı helal etmiyoruz’’ ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Soylu’nun katıldığı Saray’da düzenlenen Polis Akademisi Mezuniyet Töreni’nde AKP’nin ‘Türkiye Yüzyılı’ programı için bestelenen şarkı seslendirildi.

DİYANET

Diyanet’in müftülerle düzenlediği toplantıda, “Seçime 9 ay kaldı. Herkes sahaya insin, çalışma yapsın. Kazanımları önümüzdeki seçimde kaybetmemeliyiz” mesajı verildiği iddia edilmiş, Diyanet iddiaları yalanlamıştı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da AKP etkinliklerinde dua okumasıyla sık sık gündeme geldi. Devlet memurları Erdoğan’ın mektubunu ve sözlü selamını iletmekle görevlendirildi. Aralarında sosyal hizmet uzmanları, sağlıkçılar ve sosyologların da yer aldığı binlerce memur, hane ziyaretlerin bulundu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer iddiaları Meclis’e taşıdı.

MEDYA

Seçim öncesi gazete, televizyon ve sosyal medyayı susturmaya çalıştı. ‘Sansür yasası’ ile yalan bilgiyi aleni şekilde yaydığı iddia edilen herkes 3 yıla kadar hapis ceza almasının önü açıldı. İletişim Başkanlığı da haftalık ‘Dezenformasyon Bülteni’ yayımlamaya başladı. Sayıştay’ın Bartın’da yaşanan maden faciasına ilişkin raporlarından yapılan haberlerin dezenformasyon olduğu iddia edildi. Ayrıca iktidar Basın İlan Kurumu ve RTÜK sopasıyla gazete ve televizyon kanallarına cezalar kesti.

TRT Haber spikeri Deniz Demir, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yayınında ‘‘Bizi ümmet olmaktan çıkarıp birey olma bilincini armağan eden’’ ifadelerini kullandığı gerekçesiyle hedef gösterilerek görevden alındı. AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci, Demir ile ilgili ‘‘Gereği yapıldı’’ demişti.

AFAD, KIZILAY

Pek çok skandalla anılan ve AKP’nin arka bahçesine dönüştürülen Kızılay depremler sonrası ücretsiz dağıtması gereken çadırları Ahbap Derneği başta olmak üzere çeşitli kuruluşlara parayla sattığı ortaya çıkmıştı. Kızılay’ın bu süreçte kendisinden çadır satın almak isteyen İBB’ye ise olumsuz yanıt verdiği ortaya çıkmıştı. Depremin ardından CHP’li belediyelerin, Alevi Dernekleri Federasyonu’nun, TMMOB’nin yardımlarına engeller çıkarıldığı iddia edildi. AKP Urla İlçe Teşkilatı, "Urla Afet Yardım TIR"ı olarak yola çıkan yardım tırlarına kendi pankartını astı. Ayrıca deprem bölgesinde dayanışma faaliyeti yürüten sosyalistler de engellemelerle karşılaştı. Son olarak geçen hafta Urfa’nın AKP’li Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak’ın AFAD tarafından gönderilen ve deprem sürecinde dağıtılmayan yardım kolilerini, seçim startının verilmesiyle birlikte kendi yardımı gibi dağıtmaya başladığı ortaya çıkmıştı.