CHP’nin Adalet Kurultayı üçüncü gününü geride bırakırken yurttaşlar Çanakkale’deki atmosferi BirGün’e değerlendirdi. Çalışmaların olumlu ve olumsuz yönlerini açıklıkla paylaştı

Yurttaşlar Adalet Kurultayı’nı değerlendirdi: Büyütemezsek önemi yok

MELTEM YILMAZ

CHP’nin Çanakkale’de düzenlediği Adalet Kurultayı, üçüncü gününde de çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Yurttaşlar ve CHP’li vekiller, Adalet Kurultayı’nı BirGün’e değerlendirdi.

Adalet Kurultayı’nda oluşturulan ‘İmza duvarı’nda yurttaşlar bir dizi mesaj paylaştı. Bu mesajlar arasında “Adalet, ekmek ve sudan önemlidir”, “Tek yol devrim”, “Geleceğimiz için adalet istiyoruz”, “Aşık olmak en devrimci eylemdir”, “Adalet güvendir”, “Herkes için adalet”, “Toprak için adalet, kediler için adalet, kuşlar için adalet, ormanlara adalet” mesajları dikkat çekti. İmza duvarında “Nuriye ve Semih içi adalet” yazıları da yer aldı.
Kurultayın ‘Geçimde Adalet’ başlıklı oturumunda, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü, Prof. Dr. Mete Gündoğan ve Abdüllatif Şener konuştu. Gazetemiz yazarı Prof. Boratav, ‘Yeni Türkiye’ söyleminin sahte bir söylem olduğunun ‘Eski Türkiye’ye bakarak anlaşılabileceğini belirterek, “Bundan 40 yıl önce, epey sancılı bir sürecin sonunda, Türkiye’nin hukuk ve sosyal devlet kurumları olgunlaşmış ve Batılı toplum özelliği kazanmıştı. Bugün geldiğimiz noktada ise Türkiye’nin durumu ortada” ifadelerini kullandı.

Abdüllatif Şener de, 2019’dan itibaren tek kişinin mutlak suretle hem yasama, hem yürütme, hem de yargıya hâkim olduğuna dikkat çekerek, şu görüşleri dile getirdi: “2019’dan itibaren tek kişi Türkiye’de mutlak suretle hakim olacaktır. Hem de ülkenin tüm ekonomik kaynaklarını istediği gibi toplayıp, istediği gibi dağıtabilecektir. Tek kişiye bu kadar yetkinin verildiği bir ortamda ülke kaynaklarının adaletli bir şekilde paylaştırılabileceğini, adaletin sağlanabileceğini, en yoksullarla, en zenginler arasındaki farkın kapanabileceğini düşünebilir misiniz? Bu imkânsız.” Adalet Kurultayı’na katılan yurttaşlar, kurultayın olumlu ve olumsuz yönlerini BirGün’e değerlendirdi.

‘Harekete geçmek önemli’
Nuriye Sönmez (Emekli Hemşire): Ben 76 yaşındayım ve çocuklarımın, torunlarımın geleceğinden kaygılı olduğum için ilk günden beri buradayım. Bu kurultay, her yönüyle beğendiğim bir etkinlik oldu, özellikle panellerde yapılan konuşmalar çok etkileyiciydi. Ancak her şeyden öte, CHP’nin harekete geçmiş olması önemli. İyi başladık ama büyütemezsek bir önemi yok.

‘Yol haritası gerekli’
Sezgin Tanrıkulu (CHP Milletvekili): Kurultayda 8 ana panel ve 54 çalıştay var ancak seçilen konu başlıkları elbette daha zengin olabilirdi. Bazı alanların eksik kaldığı ortada. Örneğin cinsel kimlik farklılıkları zira bu toplumda en derin adaletsizlikleri onlar yaşıyor. Bu açıdan başlıklarımızı zenginleştirmemiz lazım. Toplumun diğer kesimleriyle nasıl buluşuruz ve nasıl ortaklaşırız meselesinin yol haritasını oluşturmamız lazım.

‘Her kesim söz söyleyebiliyor’
Ezgi Yıldız (Üniversite Öğrencisi): Kurultayda gencinden yaşlısına, toplumda mağdur edilmiş her kesimin sözünü söyleyebileceği alanlar olduğunu gördüğüme sevindim. Sadece parti ve partililerin değil, aynı zamanda vatandaşların katılımıyla gerçekleşen Adalet Kurultayı’ndan çıkacak sonuçların çok değerli olduğuna inanıyorum. Türkiye’de olan ve olması gereken evrensel adalet ilkelerinin çalıştaylar aracılığıyla tartışılması ve vatandaşın gözüyle varılan sonuca varılmasının, aynı zamanda iktidara da önemli bir çağrı niteliği taşıması gerektiğine inanıyorum.

‘Sağa kayma doğru gelmiyor’
İsmail Tombul (İşçi Emeklisi): Adalet Kurultayı, bu ülkeye adaleti getirmek için hepimize iş düştüğünü gösteren bir kurultay oldu. Bu ülkeyi AKP’nin adaletsizliğine teslim etmemek için hepimizin sorumlulukları var. Ancak tüm olumlu adımlara rağmen, kurultayın ciddi eksiklikleri olduğunu da söylemek mümkün. Örneğin Kürt siyasetinden kimse yokken, Türk milliyetçisi cepheden gelen birçok isim var. CHP’nin sağa açılması bana doğru gelmiyor.